Douglas Sirk: Rakasta tänään, huomenna (1958) ****

Elizabeth ja Ernst

 

Melodraaman yhden kunnioitetun mestarin, Saksassa syntyneen, mutta USA:ssa vaikuttaneen ohjaajan elokuva toisen maailmansodan tapahtumista ja itärintamalta kolmen viikon loman saaneesta Ernstin kotiseudulleen pommitettuun ja pommitettavaan kaupunkiin, missä hän etsii vanhempiaan kuten myös Elizabeth. He rakastuvat toisiinsa ja onnistuvat menemään naimisiin huolimatta natsi-Saksan juutalaisten tilanteesta ja Hitlerin vallan vastustajien vastarinnasta, vallasta ja keskitysleireistä.


Ernstin taustalla on siviilivankien ampumisen jättämät ristiriidat ja syyllisyydet. Kun hän joutuu palaamaan rintamalle Saksan tilanteen ollessa jo lähes toivoton, joutuu hän uudelleen tehtävään huolehtia kolmesta sotavangista.


Eräässä arviossa elokuvaa määriteltiin melodraama- huumoriksi. En osaa ajatella sotatilanteen, mielettömyyttä ja tilannetta kuvailevien vitsien olevan huumoria, vaan miesten psyykkinen selviytymiskeino, joka myös joittenkin kohdalla pettää.


Elokuvan alkuperäinen nimi jatkuu englanniksi " and a Time to Die". Elokuvan voi nähdä Teemalla su 7.4. ja tietenkin Areenassa.


Tänään MTV 3 näyttää Risto Jarvan Jäniksen vuoden. En ymmärrä miten kaupalliset mainokset sopivat teemaa katkomaan. Itse pidän Jarvan vavahduttavimpana ja rajuimpana elokuvanaan "Kun taivas putoaa".



Kommentit

  1. rr: Pidin kovasti elokuvasta. Vastakohdat sodan ja rakkauden välillä oli draaman. Kun eli tunteella mukana,niin loppu suretti, vaikka ratkaisu oli elokuvallisesti hyvä. Minua myös ärsytti arvion huumori-tulkinta.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti