Dokumentti pikkukaupungeista: Kristiinankaupunki ****

 

Pohjanmaalla sijaitseva, nykyään noin 6.500 asukkaan kaupunki Suomen toiseksi pienin kaupunki ja ainoa niistä neljästä merenrantakaupungista - muut Tammisaari, Parainen ja Loviisa, missä en ole vieraillut ja joista ruotsinkielinen, vajaa tunnin mittainen dokumentti on tehty. Kaupunki on yksi Pietari Brahen perustama ja saanut nimensä kuningatar Kristiinan tai Pietari Brahen vaimon mukaan.

Kaupunki täyttää tänä vuonna 375 vuonna ja se on saanut 1999 perustetun "cittaslow" asemaan: kaupunki kehittyy hitaasti ilman globalisaation kohtuuttomia sivuvaikutuksia. Toki kaupunkiin yhdistettiin vuonna 1973 Lapväärti, Siipyy ja Tiukka.

Vaikka cittaslowta ei dokumentissa mainitakaan, se tuntuu kunnioittava periaatetta. Kaupungin kulta-aikaa onvat leimanneet purvelaivatelakat, merenkulku ja merikapteenit ja erityisesti tervan rahtaaminen Tukholmaan. Kaupunkia kutsuttiin jopa Länsi-Suomen Pariisiksi.
Suomen ensimmäinen rautatie Helsingistä Hämeenlinnaan oli yksi Kristiinankaumungin näivettäjä ja kun lättähatut aikoinaan kulkivat Kristiinankaupunkiin, niin sekin aikoinaan lopetettiin. Jos oikein ymmärsin, muista puutalokaupungeista Pohjolassa se on Norjan Sörosin lisäksi ainoa, joka on säilynyt isolta tulipalolta. Myös Kristiinankaupungissa uudet omistajat ovat huolella kunnostaneet pitkään tyhjillään olleita puutaloja. Väitteen mukaan noin joka kolmas suomalainen peruna on kasvatettu Kristiinankaupungissa.

Kaikki neljä dokumenttia voi katsoa Areenassa. Mielenkiintoista niissä on, että ruotsiksi puhuttu on tekstitetty suomeksi, mutta suomenkielistä ei ruotsiksi.

Kommentit