Dokumentti pikkukaupungeista: Parainen (2024) ****

 

Olipa sopiva päivä katsoa tarina Paraisista. Sain syyn soittaa yhdeksän päivää nuoremmalle lapsuuden ystävälleni, joka asuu Paraisten Skräbbölessä, ei niin kaukana äitini lapsuudenkodista lähellä kaivosta, missä äitini isä oli töissä.

Ja lapsuuden ystäväni tietenkin kertoi katsoneensa vaimonsa kanssa dokumenttia, missä näkyi mm. kalkkikaivoksen toimitusjohtajan Emil Sarlinin alaisilleen pomoilleen rakennuttama talo, Gläntan. Eivät ole niin komeasti koskaan kuulema asuneetkaan. Emil Sarlinin vaimo oli umpisuomalainen Edit Tikkanen, keittäjätteren tytär, mutta hän oppi hyvin elämään uudessa ympäristössään ja asemansa mukaisesti.

Pari vuotta sitten kävin nuoremman ystäväni ja myös Lieksasta kotoisin olleen ystäväni kanssa Paraisten keskiaikaisessa, sisältä vavahduttavan kauniissa kirkossa, jota väitetään Turun Tuomiokirkkoakin vanhemmaksi. Hautausmaalla sijaitsee myös Suomen ensimmäisen arkkipiispan Jakob Tengströmin perhehauta. Sitä ei tosin dokumentissa näytetä. Sen sijaan kerrotaan J.L. Runebergin ja vaimonsa Fredrikan tapaamisesta ja avioliitosta.

Myös Turun palo tulee mainituksi, koska asunnottomaksi jääneitä turkulaisia muutti saariston pääkaupunkiin toistatuhatta. Paraisten keskusta oli aiemmin Sundin eli Suntin sillä puolella kuin kirkkokin, ja sitä kutsutaan Vanhaksi Malmiksi. Myöhemmin liikekeskusta on muuttanut samalle puolelle kuin kaivos, Toisaalta Vanhan Malmin talot ovat saaneet uudet omistajat, monia on kunnostettu historiaa kunnioittaen, Dokumentti päättyy lyhyesti kuntaliitoksiin (2009) Nauvon, Korppoon Houtskarin ja Iniön kanssa.

Kommentit