Aarne Tarkas: Jokin ihmisessä (1956) ***

                                                Kauko (Jussi Jurkka) Göteborgin satamassa
 

Ohjaaja itse pitää elokuvaa parhaanaan, koska siinä ei ole mitään kaunistelua. Varsinkin päähenkilöt Kauko (Jussi Jurkka) ja Osmi (Anneli Sauli) elävät kuin pakkomielteisesti vaistojensa varassa - intohimoisesti ja raa´asti toisiinsa suhtautuen. Ei "turha sivistys" heitä ainakaan riivaa, vaikka tarina perustuu Mika Valtarin tekstiin.


Minun Tarkas-elokuvani on kaksi vuotta aiemmin valmistunut "Olemme kaikki syyllisiä", minkä tarina monesti hylätyn miehen kehityksestä vaikutti jopa koulutus- ja ammatinvalintoihini. Tarkaksen lahjakkuus ei ehkä koskaan saanut sijaa aikansa elokuvakulttuurissa, vaan hän ajautui sivuraiteille ja kuoli asunnottomana eikä saanut kokea myöhempää klassikon asemaansa.


Hyvinkäällä asuessani 1970-luvulla tutustuin elokuvaneuvos Kari Uusitaloon, joka on kirjoittanut Tarkaksesta lyhyen kirjan Tarkastelua. Uusitalon kanssa väittelimme mm. kunnallisesta elokuvateatterista, jollainen oli perustettu muistaakseni Lieksaan. Hävisin sen kisan. Ei tullut kuten paikallislehti otsikoi "Leksan leffaa", mutta Arenassa Siltakadulla taidettiin esittää joitain laatuleffoja näytösluontoisesti, olikohan paikallinen elokuvakerho, johon kuuluin, asialla. Ei ulotu muisti yli 40 vuoden taakse.


Elokuva kannattaa katsoa. Siinä oppii tietämään ja mitä Tarkas itse arvosti ja katsoa sitten vaikka tänään Toivo Särkän Suomisen perhettä vuodelta 1959, missä seikkailevat mm. Lasse Pöysti ja Elina Salo.


Kommentit