Michel Franco: Uusi järjestys (2020) ****½

Morsian Marianne

 

Onko Uusi järjestys vanha vai uusi vai mahdoton? Tulee mieleen kaikki ns. sisällis- tai kansalaissodat, kun katselee Meksikossa tapahtuvaa köyhien ja värillisten hyökkäystä valkoisen yläluokan juhliessa häitä.

Vaan Uusi järjestys on lohdutonta. Kehenkään ei voi luottaa ja lopulta uusi järjestys palaa vanhaan, jyrkkään jakoon rikkaiden ja köyhien välillä. Vai toimiiko morsiamen huoli entisestä palvelijastaan, jonka pitäisi päästä leikkaukseen. Ja miten toimivat nykyiset rikkaitten värilliset palvelijat ja työntekijät. Ja miten käy "kapinan" aloittaneitten?

Elokuvan tarjoama kuva ei mairittele sen enempää köyhiä ja värillisiä kuin valkoista yläluokkaa. Ja kun rahaa saadaan joittenkin vapauttamiseksi, sekin osoittautuu bluffiksi.

Hurjaa ja raakaa katsottavaa. Ihmettelen ettei tullut uniin. Ehkä auttoi kun yölukemisenani kahlasin parikymmentä sivua Outi Lauhakankaan Sitaattimestarin muistelmia (1998) elämästä, yhteiskunnasta, hyvästä ja pahasta, oikeasta ja väärästä.

Yhdyn erään arvostelunäkemykseen: tällaista elokuvaa ei tarvitse katsoa toista kertaa. Mutta lisään -  kauniita, uskottavia tarinoita ja sielua hivelevää musiikkia ei koskaan lue, katsele tai kuuntele liikaa.

Kommentit