Costa-Gavras: Kateissa (1982) ****½

Sissy Spacek ja Jack lemmon

 

Sain Kouvolassa asuvalta ystävältäni ja maailmankansalaiselta Timo Bymanilta kirjan Tulion neljä elämää. Taustalla ovat tapahtumat, kun Timo Byman tuli chileläisen pakolaisen Tulio Gaetzin ja hänen silloisen vaimonsa kanssa työpaikalleni Kiljavan opistolle ja myös kotiimme Hyvinkäälle.

Kirjan on ammattitaidolla koonnut yksien kansien väliin jo lakkautetun Eteenpäin -lehden (sd) toimittaja. Lapsuus vuoristossa, missä nyt jo 74-vuotiaan Tulion äiti elää vieläkin 102-vuotiaana, nuoruus osin kaupungeissa, kun Salvador Allenden demokratia kumottiin ja CIA:n tukemana Augusto Pinochet kaappasi vallan vuonna 1973. Vasemmistolaisessa MIR-liikkeessä toiminut Tulio vietti pitkiä aikoja vankeudessa ja kidutettuna.

Kolmas elämä on aikaa pakolaisena Suomessa ja yhä tärkempinä tehtävinä pakolaisten ja maahan muuttajien auttaminen. Samalla Tulio opiskeli suomea ja ammatin sekä rakensi kehitysmaakauppaliikettä. Nykyisin Tulio ja suomalaisen vaimonsa Riitta ovat vuoroin Chilessä ja Suomessa. Tulion on vaikea luopua lapsuudenkodistaan.

Sain kirjan luetuksi viikko sitten, joten minulle tuli sisäinen pakko katsoa arvostetun ohjaajan amerikkalaistulkinta sotilasdiktatuurin todellisuudesta. Elokuvassa ei kertaakaan mainita Chileä, mutta vihjeet ovat selvät.

Toki kateissa on amerikkalainen toimittaja Carlos (John Shea). Häntä etsivät niin tämän rikas isä Ed (Jack Lemmon) kuin nuori vaimo Beth (Sissy Spacek) Vähitellen myös niin isälle kuin vaimolle avautuu, ettei amerikkalainen syntyperä suojele Carlostakaan, joka on saanut toimittajana tietää liikaa. Isä on aiemmin pitänyt niin poikaansa kuin tämän vaimoa aika vastuuttomina seikkailijoina, ja Bethin johdonmukaisuus ja rohkeus sekä kertomukset Carlosin kokemuksista saavat isänkin vakuuttumaan, miksi ja miten pojalle on käynyt.

Elokuvan tempo on välillä hektinen ja ajassa poukkoileva. Ainakin kuvittelen, että taustan edes jonkinmoinen tuntemus auttaa pysymään mukana. Toisaalta ruumiskasojen ja sairaaloideen järkensä menettäneiden potilaiden katsomista ei helpottanut oikein mikään.

Elokuva on katsottavissa Yle Areenassa. Costa-Gavrasin toinen, ehkä vielä tunnetumpi poliittinen trilleri Z - hän elää kertoo Kreikasta. Ja kirjakin Tuliosta kannattaa lukea.



Kommentit