Carl Reiner: Kuollut mies ei palttoota kaipaa (1982) **

 

Ja taas ammutaan USA:ssa. Niin ja naisen rinnat ja miehen penis pannaan oikeaan asentoon. Ja paljon otteita vanhoista, pitkälti Film noir - elokuvista. Valitettavasti vain harvat tuntuivat tutuilta tai sitten jotenkin epämääräiseltä kaksimielisyydeltä.

Sinänsä toki mielenkiintoinen kollaasikokeilu varsinkin amerikkalaisen elokuvan ystäville. Niissähän sattuu ja tapahtuu, vakoillaan, ryypätään, juonitellaan, valehdellaan ja palkkamurhataan.

Niin ja sitten keksitään ulkopuolinen paha ja syyllinen - natsi-Saksa naurettavassa juustonhajuisessa salajuonessa, jolla koko Amerikka yritetään rei'ittää pirstaleiksi.

Osa huonoista tähdistä menee kun ei itse ole nähnyt noita 1940-luvun elokuvia, ja kaksi tähteä niiden käytöstä. Mustavalkoisuus sopi teemaan.

Kommentit

  1. En katsonut elokuvaa nyt ties kuinka monennella uusintakierroksella, mutta muistan, että kyllä minua aikoinaan nauratti monessakin kohdassa, esim. kun Steve Martin pimahteli kuullessaan sanat "cleaning woman". Parodista juonta en muista, mutta se taisi ollakin elokuvassa sivuseikka.

    VastaaPoista
  2. Minusta "tahaton" parodia piilee siinä, että amrikkalaisten vakoojien, valehtelijoitten ja palkkamurhien vuonna 1982 tehdyssä elokuvassa onkin paikallisten ongelmien syynä joku neljäkymmentä vuotta sitten raivonnut hullu aate Euroopassa. Ehkä minulle tyypillinen villi assosiaatio.
    Kertoikohan jokin lainatuista elokuvista tuosta hulluudesta?

    VastaaPoista
  3. Valitettavasti tuo hullu aate raivoaa jossain määrin edelleen.

    VastaaPoista
  4. Valitettavasti, mutta nyt on muitakin, ehkä ajankohtaisempia hulluuksia - ja vielä vaarallisempia keinoja ja välineitä - ns. tekniikan ja digitalisaation "kehityksen" myötä

    VastaaPoista

Lähetä kommentti