Mia Hansen-Loven: Kohtauksia eräältä saarelta (2021) ***½

Elokuvaihmiset Chris ja Tony Fårössä

 

Visbyssä onnistuin perheen harmiksi pilaamaan kameran filmin 1980-luvulla, Ingmar Bergmanin useimmat elokuvat olen nähnyt ja lukenut Håkan Nesserin dekkarin Den sorgsne busschauffören från Alster. Viime mainitussa poliisit seikkailevat saarilla etsimässä surullista bussinkuljettajaa.

Ingmar Bergman on elokuvaintoilijalle niin tuttu ja tärkeä, että joskus tuntuu vähintään kummalliselta, että hänen "pyhäinjäännöksillään" tehdään elokuvaa.

Toki Bergmaninkin historia sisältää ties mitä kummallisuuksia kuten monien kuuluisien taiteilijoiden, mutta minulle hän on ruotsalainen mestariohjaaja . Toki väkisinkin Toki Tonya kokemattoman Chrisin muokkaama elokuva elokuvassa on tapahtumiin nähden uskottava ja kiehtovakin, mutta alati välähtävät tutut elokuvat taustakuviona sotkevat ajatuksia. Mainitsenpa yhden harvinaisen herkun, vieraantumista kuvaava Marionettien elämästä vuodelta 1980, kun Bergman oli veropakolaisena Länsi-Saksassa.

Kohtauksia saarelta on katsottavissa Yle Areenalta 8.4.2024 saakka. Epävarman tiedon mukaan Marionettien elämän voi katsoa C Moresta.

Kommentit

  1. En tiedä johtuiko se osittain siitä, etten tunne juurikaan Bergmanin elokuvia, mutta olipas tämä tylsä ja tyhjä elokuva sisällöltään. Kauniit maisemat ja mielenkiintoinen rakenne eivät riitä.

    Kari

    VastaaPoista
  2. Maisemissa en nähnyt kaunista kuin rakennetussa, luonto vaikutti karulta. Rakenne - elokuva elokuvassa. Minulla tulee mieleen Cinema Paradiso - joka kertoo rakkaudesta elokuvateatteriin ja Filmitähdet ei kuole Liverpoolissa - traaginen, mutta kaunisttarina Hollywood-kultista. Jotenkin arveluttava asetelma, fiktio fiktiosta -tarina tarinasta. Tosin tässä Fårössä kuvatussa Chris ja Tony eivät eroa, kuten samassa huoneessa osin kuvattu Kohtauksia eräästä avioliitosta sai katsojissa aikaan.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti