Matti Kassila: Tähdet kertovat (1962) ****

Aino Mantsas ja Helge Herala

 

Kirjoitettu on tähtösiin

Täyttymys elämän lain

Köyhyys, rikkaus, rakkaus

Tähdet sen kertovat vain


Leif Wagerin, äitini ihaileman näyttelijän samettiääninen laulu tulee väistämättä mieleen Mika Waltarin synopsiin ohjatusta elokuvasta. Nimittäin niihin aikoihin, kun äänestettiin EU-jäsenyydestä, Turun Sanomissa julkaistiin osuva pilakuva. Siinä taustalla oli 15-tähtinen EU-lippu, jota tavallinen kansalainen, maan matonen, katsoi alhaalta ylöspäin ja mukana paketti, missä oli muistaakseni teksti Ei ero- eikä palautusoikeutta. Koko pilakuvan tekstinä oli muistaakseni tuon laulun kohdan kaksi ensimmäistä säettä, mutta kolmas ja neljäskin sopivat mainiosti.

Kerrotaan tähän toinenkin hatara muisto Tampereelta. Kävimme tyttöystäni kanssa usein Tapparan jääkiekko-ottelujen yhteydessä Näsilinnankadulla mainiossa olutravintola Ohrajyvässä. Siellä 1960-luvun loppupuolella yksi manselainen asiakas arveli, että minä olin Matti Ranin, ja muisteli Kassilan Palmu-elokuvia, joissa Ranin esittää tuomari Virtaa, murharyhmän idearikasta, mutta hieman toheloa päällikköä.

Elokuvan juoni on kekseliäs, mutta sekava,- eikä epäselvä puheäänitys ainakaan auta pysymään kaikissa käänteissä mukana. Helsinki ja kaupunkikuvaus kiikareineen ja kaukoputkineen on mustavalkoisenakin tärkeässä osassa.

Onneksi on taitava ohjaaja ja valikoima oman ikäluokkani tuntemia parhaita näyttelijöitä Raninin lisäksi. Mainittakoon tasapuolisuuden vuoksi kolme naista ja miestä: Aino Mantsas, Maija-Leena Soinne ja Sointu Angervo sekä Leo Jokela, Pentti Siimes ja Helge Herala.

Tähdistä ainakin yksi tulee EU-lipulle ja muistoille.

Kommentit

  1. Minä antaisin yhden lisätähden Leo Jokelalle!

    VastaaPoista
  2. Ehkäpä juuri siksi mainitsin kaimani miehistä ensimmäisenä. Aino Mantsas oli naimisissa Matti Kassilan kanssa vuodesta 1948, ja heillä oli neljä lasta, joista ehkä tunnetuin Taavi Kassila

    VastaaPoista
  3. Taavi Kassilan äänikirjat Intiasta ovat mielenkiitoisia,

    VastaaPoista

Lähetä kommentti