Matti Kassila: Niskavuori (1984) ****½

Rauni Luoma (1911-96)

 

Agraari-Suomen muuttumista teollisuus-Suomeksi tekivät Matti Kassila ja erityisesti Rauni Luoma Hella Wuolijoen Niskavuoresta tekstin kautta myös kansallisesta sosiaalisen ja autoritäärisestä demokraattisen. Elokuva valmistui kun ohjaaja oli 60 -vuotias ja Rauni luoma 73 -vuotias.

Oli nähnyt elokuvan varmaan aika uutena, mutta Niskavuoren paatokset olivat nyt saaneet ehkä poliittisemman sävyn. Uskottavasti ja ilman turhaa fyysistä väkivaltaa käydään tuo vastakkaisten elämänarvojen tai tapojen välinen taistelu läpi, ja vahvat naiset käyvät henkien taistelun, joissa kumpikin joutuu luopumaan sovinnon saavuttamiseksi. Rauni Luoma tekee sovinnon niin Jumalan kuin maan kanssa ja Satu Silvo itsensä ja  - niin - ylpeytensä.

Ehkä elokuva voi olla myös Kekkosen ajan alun, punamullan tai jopa hyvinvointivaltion ennuste, mutta kun kuuntelee mestarillisen Rauni Luoman maata, Jumalaa ja Niskavuorta puolustavat puheenvuorot, on niidenkin kirjoittajan sanomaa kuunneltava, olihan hän kuuluisa vasemmistolainen poliitikko ja kirjailija, yleisradion pääjohtaja ja Erkki Tuomiojan isoäiti (1886 -1954)

Matti Kassila on näyttänyt elokuvassa Palmu-ohjaajan kykyjä, mutta nyt ainakin minua kiinnostavammassa todellisuudessa. Runsaat pisteet tulevat omaan kasvukauteen sijoittuvasta ajasta. Se palasi nyt ymmärrettävämmin mielikuviini, ja kerrankin noin vanhassa ja upeassa kotimaisessa elokuvassa naiset olivat miehiä enemmän äänessä.

Yle Areena näyttää elokuvan 28.1.2024 saakka.

Kommentit