Marjaana Mykkänen: Pari kolme asiaa Elina Salosta ( ****½)

Elina Salo

 

Reilu viikko sitten 70 -vuotta sitten täyttänyt Marjaana Mykkänen on tehnyt ties milloin dokumentin Elina Salosta, naisesta joka on yksi niistä Elinoista, joiden mukaan tyttäreni etunimikin on Elina.

Elina Salo (s. 1936 maalaistalossa) opettaa dokumentissa, ettei pidä olla liian varovainen. Ja ettei saa unohtaa, mitä lapsena on ajatellut ja mistä haaveillut. Niinpä hänestä on tullut pitkän linjan poliitikko, maailmanparantaja, nuoria kunnioittava luonnonsuojelija.

Dokumentti poukkoilee ja kertoo rakastetun näyttelijämme nuoruuden etsinnästä ja harha-askelista.       Yht´äkkiä ollaankin Aki Kaurismäen Kauas pilvet karkaavat -elokuvassa. Miten Elina Salo ravintola Dubrovnikin omistajana, rouva Sjöholmina, joutuu sanomaan irti työntekijänsä, ja miltä se tuntuu. Sitä dokumentti ei kerro, miten hän sitten rahoittaa alkuun ravintola Työn. missä Peter von Bagh Silu Seppälän kateenkorvan sijasta tilaakin pullon Koskenkorvaa.
Uskallan tulkinta kuitenkin että se tarina on askel Elina Salon kasvussa varomattomaksi - rohkeaksi ihmiseksi.

Tekisi niin mieli kertoa, miten tuon viisaan ja vauhdikkaankin naisen malli on antanut elämänvoimaa niin minulle kuin muillekin luonnon, kulttuurin ja elokuvan ystäville - ehkä myös hänen kaimoilleen.

Kommentit