Valdimar Johansson: Lamb (2015) ****½

Ingvar, Ada ja Maria (Noomi Rapace)

 

Ei ole helppo uskoa, että elokuvan pääosassa, Mariana, on sama nainen, joka esittää Miehet, jotka vihasivat naisia - sarjassa hakkeri Lisbet Salanderia. Minäkin uppouduin tämän islantilaisen tarinan voimaan niin, että vasta lopun roolijaossa muistin sen, vaikka olin lukenut sen etukäteen.

Oman lapsensa menettänyt pariskunta hoitaa hiljaisina ja jotenkin surullisen oloisina lammastilaa. Yksi lammas synnyttää erityisen poikasen. Se saa Marian äidinvaiston heräämään, ja mies Ingvar ensin kummastelee tilannetta, kunnes hänkin rupeaa Adaa hoitamaan. Ada oli heidän kuolleen lapsensa nimi,

Ingvarin vanhempi veli Petur tulee heille kylään, ei pysty lupauksestaan huolimatta olemaan puuttumatta parin luonnottomana pitämäänsä elämään. Petur yrittää ehkä saada Mariaa normaaliksi naiseksi houkuttelemalla tätä sänkyyn, mutta Maria tekee kaikkensa säilyttääkseen Adan - ja Ingvarinkin.

Tapahtumat etenevät vähitellen kohti omistamisen halua, kansantaruja ja viittauksia kristinuskoon ja luontoäidin julmiinkin voimiin. Elokuvan yksinäinen, mutta voimakas ympäristö - "kun lähdet talosta mihin suuntaan tahansa, näet vuoret", sanoo Ingvar Adalle - tiivistää ilmapiiriä, ja vähitellen katsoja rupeaa aavistamaan, että luonto ottaa omansa.


Kommentit