Jacques Audiard: Pariisi, 13.kaupunginosa (2020) ***½

Emilie, Nora ja Camille

 

Ohjaaja on elokuvan tehdessään 70 -vuotias ja kertoo eri-ikäisten opiskelijoitten ja ainakin minulle oudoissa elämäntilanteissa elävistä ihmisistä Pariisin pilvenpiirtäjälähiössä. En tiedä kuinka hyvin ohjaajaa saavuttaa päähenkilöiden nuoren hongkongilaisen Emilien, yliopistotyöntekijan Camillen, jo vanhemman Noran ja gamgirl Amber Sweetin elämäntilanteen ja kiihkeän rakkauden ja seksin kaipuun.

Minulle, ohjaajaakin vanhemmalle mustavalkoinen elokuva, kaikista matkailumainoksista poikkeava Pariisin lähiö ja ehkä sinne sopivat parisuhdekuviot ovat väkisinkin vieraita mutta oppia ikä kaikki.

Näyttelijät kuitenkin antautuvat ja paneutuvat osiinsa, ja uskottavuus kasvaa elokuvan edetessä. Ehkäpä merkitykselliset keskustelut ja välillä sähäkkä meno huumeet mukaan lukien ovat näiden työläisten ja opiskelijoiden pakollisia vastavoimia paikkaamaan särkyneitä toiveita tai ehkä näköalattomuutta.

Väkisinkin tulee mieleen jokin epämääräinen tunne tai aavistus, että jotain vastaavaa, mutta vaikeasti määriteltävää on tapahtumassa meillä nuorten elämässä Suomessakin.

Kommentit