Ilkka Järvi-Laturi: Kotia päin (1989) ****

Mika, äiti ja Kurkela

 

Tositapahtumiin väljästi pohjautuva elokuva on kuvattu Oulussa ja Helsingissä.

Ellin baaria Oulussa pitävä Mikan äiti vihitään vankilassa taposta tuomitun Kurkelan kanssa. Lahjakas Mika kuitenkin lähtee Helsinkiin Polille opiskelemaan. Äiti ostaa hänelle asunnon ja hän tapaa Oulusta myös Helsinkiin muuttaneen tutun, Ullan, jonka kanssa syntyy suhde.

Kotona Oulussa kuitenkin Kurkela kohtelee äiti Elliä väkivaltaisesti ja raakalaismaisesti. Mikan palatessa Ouluun hän joutuu sekaantumaan alamaailman kuvioihin pelastaakseen äitinsä ja heidän yhteisen kotinsa.

Ohjaaja sai aiheensa iltapäivälehden otsikossa, joka viittasi järjestäytyneen rikollisuuden kostoon, elokuvassa Kurkelalle. Itse asiassa tarina kertoo enemmänkin traagisista ihmissuhteista, jotka olivat tuttuja ohjaajallekin.

Inhottavissa rooleissa vanhat mestarit Risto Tuorila ja Mikko Nousiainen

Helsingin Sanomien arvostettu kriitikko Helena Ylänen piti elokuvaa koko 1980-luvun parhaimmistoon kuuluvana ja se voittikin Jussin 1990. Vuonna 1961 syntynyt ohjaaja kuoli maaliskuussa 2023.

Kommentit

  1. hyvät tähdet annoit, verrattuna lehtien nuivempiin. outi nyytäjä, arvostamani kirjoittaja, oli yksi
    käsikirjoittajista. elokuva oli mielestäni aika kova suoritus ensikertalaiselle ja kuvasi aika kivasti
    ajan henkeä, 80-luvun lopussa. lama vasta tulossa. rm

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista. TS antoi kolme tähteä. Ehkä annan kotimaisille helpommin hyviä kommentteja,. Sama kulttuuritausta helpottaa myös ymmärtmästä ja vanha Mikko Nousiainen tappajana ja Kemijärven miehenä on yksi lempparini. Ja toki Koivula ja Järnefeldt nuorina ovat helposti uskottavia. Ja kuten esittelyssäni kerron, olen puolueellinen. Oliko tuttuja maisemia Oulusta?

    VastaaPoista

Lähetä kommentti