David Lynch: The Straight Story (1999) ****

Kaunis kiitos

 

Tämänkin elokuvan nimessä on juonikkuutta. Englannin straight on suomeksi suora, rehellinen, vilpitön. Ja sitähän tarina on. Toisaalta se kertoo todellisuuden henkilöstä Alvin Straightista (1920 - 1996).


Taaskaan ei ole - ainakaan aluksi - helppo ymmärtää Iowaan ja Visconsiniin liittyvää lähes mystisen lämmintä ja kaunista tunnelmaa, varsinkin kun ohjaaja on otsikossa mainittu mm. Blue velvetin tekijä.

Kun lukee elokuvan kotimaan ihmisten tunnelmia elokuvasta, hoksaa että siinä on jokin sellainen vanhanaikaisen kaihoisa ja sydämellinen puoli USA:sta ja sen ikäluokan miehistä, joilla on myös inhimillisen ikäviä muistoja Korean sodasta.


Kauneimmassa kohtauksessa Alvin viettää nuotiolla iltaa nuoren naisen kanssa. Tämä ei ole saanut liftiä ja tulee Alvinin luo, kertoo olevansa raskaana, mitä poikaystävä ei tiedä, eivätkä hänen vanhempansa ikinä hyväksy. Alvin kertoo elämästä vertauskuvalla kepeistä, niitten katkaisemisesta ja nuoralla yhteen sitomisesta. Aamulla nuori nainen on jo lähtenyt ennen kuin Alvin nousee ylös. Hän jättänyt kauniin kiitoksen Alvinille viisaasta kertomuksesta.

Eikä paljon jää jälkeen kauneudessa ja lämmössä siinä, mitä Alvin kertoo veljesrakkaudesta kahdelle veljekselle, jotka kinastellen korjaavat hänen ruohonleikkurinsa, millä hän taittaa 390 kilometrin matkan sairaan veljensä luo sopiakseen riitansa. Elokuvassa kaikki tavallaan auttavat toisiaan, mutta jotenkin uskottavasti - tilanteeseen sopien realistisesti. 

"Miksi minä pelkäisin täällä Iowassa, kun olen selvinnyt sodastakin" Alvin vastaa, kun häneltä kysytään eikö häntä pelota, kun on kaiken maailma kummajaisia liikkeellä.


No, pahiksia elokuvassa ei ole, vaan ei poliisejakaan.


Areena näyttää elokuvan.

Kommentit