Todd Haynes: Carol (2016) ****

Carol ja Therese

 

Oliko homoseksuaalisuus vuoden 1950- New Yorkissa synti, rikos, vai sairaus? Vai oliko kahden naisen välinen rakkaus - tai siis kahden ihmisen _ välinen rakkaus jotain, mikä siinä tilanteessa pakotti, salli, tai peräti neuvoi uhraamaan jotain, mitä pidettiin moraalittomana. Ehkä tämä radikaali uhraus jää elokuvan tarinassa sivuun.

Elokuva keskityy Carolin, vanhemman jnaisen, avioliitossa elävän ja nelivuotiaan Rindyn äidin ja nuoremman, tavaratalon myyjän Theresen hitaasti etenevän rakkausuhteen kuvaukseksi. Toki niin Rindyn isä ja Theresen poikaystävä tekevät osuutensa suhteen loppumiseksi. Häpeä, moraalittomuus ja "tulet katumaan" elävät vahvasti ilmapiirissä.

Kuitenkin ohjaus ja kuvaus toimivat eniten Carolin ja ja Theresen ilmeissä, pienissä liikkeissä ja ennen kaikkea katseissa. Carolin vaalea, klassinen kampaus ja Theresen lähes mustat silmat tekevät jo sinänsä vaikutuksen ja heijastavat onnistuneesti heidän kunkin hetkisiä tunteitaan. Itse yritin seurata juonen taustoja, Carolin entisiä lesbosuhteita, joulun perhe- ja lapsikeskeistä ilmapiiriä presidentin puhetta myöten ja huoltajuuskäsittelyn, missä Carol äitinä oli ainoa nainen, perusteluita.

Kommentit