Ruben Östlund: Triangle of Sadness (2022) ****

Kapteenin illallinen tulossa

 

Paljon rahaa, kaunis ulkonäkö, luokkayhteiskunta, marxismi, markkinatalous, kommunismi, kapitalismi. Kaikki ne saavat kyytiä hieman ylipitkässä ja ehkä yliampuvassakin tarinassa.

Ravintolan laskua maksettaessa ei päästä selvyyteen, mihin Carlin ja Yayan suhde lopulta perustuu. Luksusristeilyllä ökyrikkaat ja "erilainen" kapteeni nauttivat, kun miehistö maksetaan laskemaan liukumäkeä mereen. Myrskyssä oksennetaan ja vessat syöksyvät ulosteita, aasialaiset siivoojat jynssäävät paikkoja siistiksi ja kapteeni ja upporikas Jarmo siteeraavat marxilaisia ja kapitalistisia viisauksia. Yksi rikas kertoo rikastuvansa pelastamalla demokratioita. Hän valmistaa käsikranaatteja ja maamiinoja. Lopulta joku käsikranaattiporukka tuhoaa laivan ja pieni joukko pelastautuu saarelle.

Luokkayhteiskunta kääntyy päälaelleen, kun ruokaa osaa kalastaa vain aasialainen hyttisiivooja Abigail, hän iskee Carlin joka kertoo rakastavansa Abigailia, koska tämä antaa hänelle kalaa. Ehkä se on yksi elokuvan avainlause

Yayan sanoin Abigail perustaa matriarkaatin, mutta sitten Yaya löytää saaren toiselta puolen hotellin. Rikkaan miehen vaimo kuolee, mies silittää häntä ja samalla irrottaa talteen vaimon kalliit korut.

Ja paljon muuta tosielämää.


Lisäys tuohon vessat syksyvät ulosteita ja aasialaisen siivoojat jynssäävät lattioita. Noin 25 vuotta sitten tutkija Jaana Venkula sanoi: Jos siivoojilta oli kysytty apua ja perustelita, niin ympäristökatastrofit eivät koskaan olisi päässeet niin pitkälle kuin nyt


Kommentit