Kelly Reichard: Certain Women (2016) ****

Hevostenhoitaja vakuuttaa 

 

Neljän naisen elämää kuvataan välillä kuin dokumentissa. He toimivat kuitenkin mitenkään alleviivaamatta kuitenkin miesten säätämien ja toteuttamien lakien maailmassa. Elokuvasta sanotaan, että se on ns. indie-sellainen. Luen jostakin, että se tarkoittaa mm. seesteinen ja runollinen.

Minä lisäisin, että tässä elokuvassa kaunis, herkkä ja lämmin. Varsinkin USA:n koululain juristiopettajan ja hevoshoitajan arkisessa suhteessa ja varsinkin hevoshoitajan ilmeessä ja katseessa on jotain, mikä tuo palan kurkkuun ja saa minut vaihtamaan asentoa uudella sohvallani.

Asekin näytetään, mutta sillä ei uhata kohti toista ihmistä, toki puhutaan sen mahdollisesta käytöstä.

Kolme tarinaa, jotka vievät katsojan ensin hennosti, mutta jatkuessaan yhä vahvemmin mukaan. Ehkä tuudittavat minutkin rauhalliseen uneen

Kommentit

  1. Vaikka Montana on kaukana Maskusta tai Maaningalta, jotain suomalaiselle tuttua oli ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa: hiljaisuutta, ohi puhumista, sanojen välistä latausta ja (huonosti) peiteltyjä sivumerkityksiä. Elokuva antoi tilaa katsojan ajatuksille ja veikin kerrontaa usein eri suuntaan kuin oli mielessään ehtinyt ennakoida. Tämä kuten usein suomalaisetkin elokuvat oli tehty ilmeisesti pienellä budjetilla mutta suurella latauksella, joka jätti tunnejäljen myös minuun.

    VastaaPoista
  2. Niin - itsekin kuvittelin tapahtumien ajautuvan vaarallisempaan tai hankalampaan suuntaan. Toimintaelokuvien ystäviksi kasvaneet sulkevat television viimeistään kun asianajajalta riisutaan tilanteen selvittyä luotiliivi pois. Jopa kun hevoshoitaja lähti ajamaan takaisin kaupungista tavattuaan juristiopettajan, hänen autoaan seurasi jonkin aikaa farmariauto, mutta sekin loppui lyhyeen.

    Onpa varsinainen oppitunti elokuvan merkityksestä ja vaikutuksita katsojiinsa.
    Lisäksi mietityttää, miten kääntäisi suomeksi "certain"

    VastaaPoista

Lähetä kommentti