Mika Kaurismäki: Paperitähti (1989) ****

Pirjo Hämäläinen 

 

Minulle tulee ensimmäiseksi mieleen Risto Jarvan Kun taivas putoaa. Siinä toimittaja, Erkki Pajala esittää tavallaan Hymy-lehden Veikko Ennalaa kuten tässä Kari Väänänen toimittaja ja kirjailija Ilkka Kylävaaraa.

Taustalla tapahtuma, missä Ilkka Kylävaara lyö Mika Kaurismäkeä viinikarahvilla päähän ja saa siitä myös tuomion. Kylävaara pitää elokuvaa kostona lyömisestä, ja niin se on helposti tulkittavissa, kun roolinimeksi Väänäselle on annettu Ilja Kylävaara. Ja vaikea on kuvitella inhottavampaa miestä kuin tuo Ilja.

Ei ole helppo naispääosan Annan (Pirjo Hämäläinen) rooli hyväksikäytettynä ja alkoholisoituneena julkkiksena, mannekiinina ja valokuvamallina. Hän on se henkilö, jonka elämän sensaatiotoimittaja Ilja on tuhota paljastamalla Annan elämän mokat Iltaset-lehdelle samoin kuin Erkki Pajala vammaisen seksiunelmat ja lopulta kumppaninsa (Eeva-Maija Haukinen) tragediat sensaatiolehdelle Jarvan elokuvassa.

Pirjo Hämäläisen ja Kari Väänäsen osat ovat vaativia, ja ne tekevät elokuvasta todellisen draaman ja välillä turhankin väkivaltaisen. Ilahduin kovasti kun Sörkän ruusuna esiintyy kovasti arvostamani Soli Labbart (1922-2003). Myös Tukholman Södermalm, Slussen ja 1989 toimiva Katarinahissen koskettavat muistojani aina lämmöllä.

Kommentit