Jari Tervo: Kekkonen 1968 -74 (Vaaralliset vuodet)

Kuka tunnistaa paikan?

 

Ehkäpä Euroopan hullu vuosi 1968 on minunkin poliittisen osallistumisen ja heräämisen vuosi, Kuka ei 25-vuotiaana muistaisi panssarivaunujen vyörymistä Prahaan ja Lieko Zacholalovan itkuun katkennutta raporttia Prahasta.

Mutta sellaista en muista, että suomalaiset ostivat Ruotsin laivapaikat täyteen päästääkseen turvaan. Vaan sitten virallinen luottamus - katsokaapa elokuva - ja Kekkonen paini ja näytteli diplomaattisen tasapelin ties keiden neuvostojohtajien. Sitten säädettiin poikkeuslaki muistaakseni äänin 170 -28.

Honkaliito - jermut Tuure Junnila ja Veikko Vennamo jäivät avuttomiksi.

Koivisto sen sijaan ei koskaan halunnut mennä Kekkosen sisäpiiriin - ehkä sillä saavutti kansansuosionsa ETYKin jälkeen.

Itse muutin Turusta Hyvinkäälle 1969, ja vuonna 1973 liityin SDP:n puolueosastoon, joka oli ainakin ne Paasion pari piirua vasemmalla. Mukava on kelata oman poliittisen ajattelun muuttumista tällaisten dokumenttien avulla, joissa haastateltavina on ihmisiä, jotka olen itsekin henkilökohtaisesti tavannut


Kommentit

  1. Kiinnostava dokkari. Muistatko milloin se on tehty?

    VastaaPoista
  2. Näitä jaksoja on yhtensä 10, ja ne etenevät aikajärjetyksessa. Ne on tehty 2017 - 2018. Ne ovat kaikki vajaan puolen tunnin mittaisia ja pääset niitä katsomaan Areenasta esim. haulla Tervo Kekkonen.

    Olen ollut sytostaattien seurauksena huonossa hapessa. Toivottavsti helpottaa

    VastaaPoista

Lähetä kommentti