Donner: Bergman kansio (doc) ****

Victor Sjöström ja Ingrid Thulin

 

Jos eilen katsomassani Vesku- dokumentissa ei tekijää (Mika K.) näkynyt lainkaan, niin Donnerin dokumentissa, tekijä oli välillä pääosassa.

Toki Bergmanista (1918 - 2007) ja hänen ajattelusta olen tosi kiinnostunut. Eikä Donnerin (1933 -2020) itsekeskeinen haastattelu aina pysynyt tolpillaan. Osuvin -siis minulle - kirjoittajalle oli vastaus kysymykseen miksi hän tekee elokuvia: "Haluan pitää ja saada yhteyttä muihin ihmisiin".


Dokumentti oli kokonaan puhuttu ruotsiksi, tosi tekstitys suomeksi. Elokuvia mainittiin varmaan toista kymmentä, mutta yhdestäkään ei näytetty vilaustakaan.


Jatkan huomenna kun joka toisen sanan saa korjata

 Minulta usein kysytään, mikä on mielestäni paras katsomani elokuva. Silloin tulee helposti mieleen Bergmanin Mansikkapaikka (sieinä ovat mukana Bibi Andersson, Victor Sjöström, Ingrid Thulin, Max von Sydov. Bergman kertoo, ettö siinä hän halusi kosta jotakin tuntemalleen näyttelijälle, ja varasi hänelle tosi inhottavan roolin. Vielä hän pilkkasi yhtä naisnäyttelija, että aina puhui olemattomsta syövästä, kunnes paljastui, että tämä todella sairasti syöpää.

Dokumentissa Bergman sanoo rakastavansa näyttelijöitään. Ehkä hän samalla hallitsi heitä, toivottavasti ei kuitenkaan samoin kuin Rauni Mollberg Veikko Aaltosen dokumentissa Dinosaurus (2021) 


.


Kommentit