Peter von Bagh: Suomi-filmin tarina 1944-49 (1993) ****

 

Sota-aikana eli 1942 syntyneenä muistan ainakin muutaman elokuvan dokumentista . Toki en ole niitä nähnyt mainittuina vuosina, vaan uusintoina televisiossa: Ihmiset suviyössä, Niskavuoren nuori emäntä ja Minä elän. Kaikki siis kertovat tunnetuista kirjailijoista tai heidän teoksistaan.

Valentin Vaala ohjasi yhtiölle 39 vahvaa draamaa ja hänestä dokumentti antaa kimmokkeen lukea ohjaajasta lisää, samoin Lea Joutsenosta ja Rauli Tuomesta.. Tuttuja näyttelijöitä mainitaan tai näytetään useita kymmeniä. Haastatteluissa pisimmät puheenvuorot saavat Tarmo Manni ja Irma Seikkula. Yhtiön tuotannonjohtaja ja ohjaaja Risto Orko saa arvokkaat taloutta koskevat puheenvuorot.

Hyvinkäällä asuessani tutustuin myös elokuvahistorioitsija Kari Uusitaloon. Häneltä ilmestyi kirja Umpikuja, joka kertoi suomalaisen elokuvan vaikeista vuosista 1964 -69. Hänen kanssaan väittelimme paikallisen lehdenkin palstoilla kunnallisesta elokuvateatterin tarpeellisuudesta. Hävisin - jos tuloksilla mitataan.

Dokumentti kärsii turhan lyhyistä otoksista.

Valitettavasti en löytänyt tätä Yle Areenasta, Sen sijaan suositteken von Baghin toista dokumenttia Helsinki ikuisesti eli pääkaupunkimme elokuvien silmin


Kommentit