Juhannusvisa 2023 vastauksineen

 

1. Kuka on säveltänyt Kuolleet lehdet, jonka mukaan Aki Kaurismäki on nimennyt samannimisen elokuvansa? Kuka laulaa sen lopputekstien yhteydessä?

Joseph Kosma, Olavi Virta

2. Kuka on ohjannut (1994) elokuvan Chungking Express, joka kertoo Hongkongista ja kahden poliisin vaikeudesta uskoa mahdollisuuksiinsa rakkaudessa?

Wong Kar-Wai

3. Tässä kotimaisessa elokuvassa influencer -äiti pakottaa nuorta tytärtään täydellisyyteen, mikä on mahdotonta. Tytön on tukahdutettava tunteensa, ja hän alkaa hautoa pahaa ja kostoa. Seuraukset ovat hirvittäviä, mutta fiktiossa psykologisesti uskottavia. Mikä ja kenen ohjaaman elokuva vuodelta 2022?

Hanna Bergholm Pahanhautoja

4. Minkä nimisestä ja kenen ruotsalaisen kirjailijan samannimiseen dekkariin perustuvasta elokuvasta/sarjasta on kyse. Elokuvan tapahtumat perustuvat tositapaukseen Svartvattnet-nmisellä paikkakunnalla Jämtlandissa ja elokuvassa esiintyy myös suomalainen Alma Pöysti

Tapahtui veden äärellä Kerstin Ekman

5. Mikä Itä-Ukrainaan sijoittuva puolidokumentti vuodelta 2022 ? Se kertoo kolmesta tytöstä Kolasta, Alinasta ja Sasasta. Ohjaaja on kyennyt saavuttamaan tyttöjen luottamuksen keskella sotaa, köyhyyttä ja toivottomuutta. Tytöt oppivat myös luottamaan toisiinsa ja mahdolliuuksiinsa, heillä on toivoa myös ystävyydestä tulevaisuudessa.

Sirpaleiden talo

6. Tämän elokuvan tekee merkittäväksi Martti Katajisto (1926 - 2000), joka nuoruudessaan vaaleine, hulmuavine kiharoineen oli teinien suosikki. Tässä elokuvassa hän esittää 67-vuotiaana dementoitunutta isää Einoa. joka on aiemmim käyttänyt hyväkseen poikaansa Juhania (Hannu Kivioja). Tämä palaa kotikylään tehdäkseen selväksi väinsä isän kanssa. : Nyt juhannuksena voi nähdä Katajiston elokuvat Ihmiset suviyössä. Kuka ohjasi ja minkä nimisen loistavan draaman?

Veikko Aaltonen Isä meidän

7. Missä vakoilee chileläinen Salainen agentti, 86 -vuotias mies ja saa tietää tilaajalleen ratkaisevan tärkeitä ja valaisevia tietoja paikan toiminnasta? 

Vanhainkodissa, missä hoidetaan  ihan kunnolla vanhuksia, mutta ne joita omaiset eivät käy katsomassa, eivät voi hyvin

8. Tästä elokuvasta tulee minulle heti mieleen Mollbergin Aika hyvä ihmiseksi 1977. Tämä elokuva on valmistunut vuonna 2014, ja siinä Tea Ista tekee kuolemaa. Hän myös tosiasiassa menehtyi helmikuussa 2014. Mutta ehkäpä elokuvan nimen väärtiksi sopii parhaiten Alma eli Sari Siikander. Kenen ohjaus ja elokuvan nimi? 

Heidi Köngäs: Hyväntekijä

9. Professori Erik Borg (Viktor Sjöström) ajaa autolla Lundiin promovoitavaksi. Matkalla hän joutuu kohtaamaan elämänsä meneteytyt mahdollisuudet, ihmssuhteiden kylmyyden ja rakkaansa menettämisen eloisammalle veljelleen. Matkalla kohtaamansa nuoret havahduttavat professorin ja lopulta hän osoittaa jonkinlaista tunteenomaista ystävyyttä entiselle sisäkölleen. Kuka ohjasi ja minkä nimisen elokuvan, 

Ingmar Bergman Mansikkapaikka

10. Kysymys on ns. hoksnokka eli mikä elokuva? Sen nimi alkaa lähisukulaisista (monikon elatiivi) ja päätyy adkjektiivin superlatiiviin sen perusmuodossa. Elokuvan lopussa äiti (Aino-Maija Tikkanen ja poika (Esko Salminen) keskustelevat.

Klaus Härö Äideistä parhain

11. Risto Jarvan yhtä elokuvaa on verrattu Heinrich Böllin kirjasta tehtyyn Katharina Blumen menetetty maine. Jarvan mustavalkoinen on julma ja synkkä. Siinä yksittyisyyttään paljastanut vammainen tekee itsemurhan, ja lopulta toimittaja (Erkki Pajala) ja hänen kumppaninsa (Eeva-Maija Haukinen) päättävät häpeissään hukuttautua. Toimittaja kuitenkin pelastautuu viime hetkellä - kirjoittaakseen sensaatiojutun kumppanistaan : Mikä elokuva?

Kun taivas putoaa

12. Tätä elokuvaa ei ole ole helppo ymmärtää tai hyväksyä, että siinä kolme kertaa saman, naamioituneen miehen raiskaama nainen ystävystyy raiskaajansa kanssa, toki tulee lopulta järkiinsä. Mutta Isabelle Hupert on niin raju ja uskottava väkivaltavideoita tuottavan videofirman pomona, että pois tielta. Kenen ohjaus ja minkä niminen elokuva?

Paul Verhoeven Elle



Kommentit