Aleksi Salmenperä:Tyhjiö (2018) ***

Kari H, Tommi K, Laura B. ja Kaija P.

 

Lähdin ilman mitään ennakkomuistia katsomaan elokuvaa. Ensimmäinen ajatus: Voi, taasko nuo iänikuiset Tommi Korpela ja Laura Birn. No onneksi Korpelalla tarpeeksi inhottava rooli, eikä Kari Heiskasen vuorosanatkaan kauhean kypsiltä kuulostaneet.

Vähitellen eloukuvan juoni paljastaa, että taitaa olla kysymys taiteilijoitten itseironiasta ja ehkä ripaus ammatin vaativuudesta julkisuus- ja menestymispaineessa. Myös kustantaja ja kritiikki saa kapuloita kinttuihinsa. Toisaalta halu ymmärtää, vaikka ei toki aina hyväksyä saa minusta lopulta lempeän otteen. Vahvimmät rooli kuuluavat Kaija Pakariselle ja Hannu-Pekka Brörkmanille

Kommentit

  1. Olin katsomassa Tyhjiön aikanaan näytöksessä, jossa ohjaaja ja näyttelijät olivat kertomassa elokuvan teosta. Elokuva on tehty täysin poikkeuksellisesti ilman tuotantotukea. Näyttelijät ja muut elokuvantekijät saivat elokuvan tehtyä omin ponnistuksin ja edistivät sitä pitkän ajan kuluessa aina silloin, kun ehtivät monen vuoden ajan palapelimaisesti. Ilman ulkopuolisia paineita tehty elokuva näkyy vapautuneena ja hauskana lopputuloksena.

    Elokuva käsittelee hauskasti sitä, mistä onni tai menestys löytyvät - ulkopuolelta etsimällä ja näyttävistä räjähdyksistä ja paljaasta pinnasta Hollywoodissa vai enemmmänkin sisäisestä kokemuksesta silloin, kun ympärillä ei tapahdu liikoja (Björkman ja pieni mökki Lapissa). Toki tämä kaikki liioitellen kuvattuna. Korpelan näyttelemän hahmon paras tuotos on tahattomasti tehty pieni "elokuva", jonka hän kuvaa kännykällään tankkerilaivalla. Itse en pitänyt Korpelan hahmoa inhoittavana - vaan vain surullisena.

    Elokuvan lopun rantakohtaus on myös hieno, koska siinä jää katsojan tulkittavaksi, kuoliko Birnin näyttelemä hahmo aiemmass kohtauksessa, vai oliko sekin vain showta.

    VastaaPoista
  2. Kiitos avaavasta ja samalla hämmentävästä tiedosta. Ne kirjanäyttelykohtaukset olivat myös hauskoja. Tuota loppua myös arvuuttelin, mutta minusta Pihla eli Birn oli jo sen kolarin jälkeen oikeudessa todistamassa Eeron ahkeruuden puolesta. Mutta olihan mies toisaalta vastuuton mennessää naimisiin Pihlan kanssa, eikä sitten aluksi hoitanutkaan tämän lasta, kun "minä olen kirjailija, enkä lapsenvahti". Kyllä kai sen avaruuspuvun näköinen asu on lähinnä showta.
    Tänäänä kuulin, että tulossa olevassa Loiri-elokuvassa Korpela esittää veskun isää. Minusta Korpelan vaativin osa toistaiseksi on ollut elokuvassa Miehen työ

    VastaaPoista
  3. Kyllä se oikeudessa todistaminen ja kolari menee toisin päin

    VastaaPoista

Lähetä kommentti