Aki Kaurismäki: Boheemielämää (1992) *****

Rodolfo ja Mimi

 

Kuvittelin etten ole nähnyt tätä elokuvaa, vaan ei kulunut kuin pari minuuttia muutama minuutti tai niin kauan taidemaalari Rodolfo (Matti Pellonpää), runoilija Marcel Marx (Andre Wilms) ja säveltäjä Schaunard (Kari Väänänen) tapasivat ja puhuivat ranskaa.


Lumoavin hahmo elokuvassa on Mimi (Evelyne Didi). Hän kuolee kuten ehkä Le Havressa Arletta (Kati Outinen). Miesten luonnollinen ystävyys erityisesti välttämättömän toimeentulon hankinnassa juuri sellaista, mihin heidän asemansa Pariisin todellisuus heidän pakottaa. Samoin pahikset, vuokraisännän, poliisit ja maahanmuuttoviraston pomon kasvoton kapitalismi pakottaa tai oikeuttaa tekemään työnsä oman työpaikkansa ja toimeentulonsa taatakseen. Kun vielä sokeritehtailija Blanceronia (Jean -Pierre Leaud) esittää Truffautin elokuvasta tuttu hahmo peilin edessä hokemassa Antoine Doinel varmaan 20 kertaa, olen myyty. Myös ohjaajan Laika-koira lämmittää mieltä.


Elokuva tempasi minut täydellisesti mukaansa. Sittemmin Kari Väänänen teki elokuvassa Kauas pilvet karkaavat Pellonpäälle varatun Laurin osan. Laurin vaimon Ilonan osassa on Kati Outinen. Heidän kotonaan on kirjahyllyn päällä Matti Pellonpään lapsuudenkuva, ja Ilona käy myös viemässä kukkia tämän haudalle.


Boheemielämää on omistettu Aki Kaurismäen isälle Jorma Kaurismäelle.


Kommentit