Wong Kar-Wai: Chungking Express (1994) ****

Pikaravintolan myyjä ja poliisi

 

Minulle tuli vahvasti mieleen Laulu rakastamisen vaikeudesta. Tosin Mikko Niskasen Käpy selän alla (1966) tapahtuu leirintä alueella Suomessa ja tämä rakkauden pohjattoman kaipuun tarina Hongkongissa. Sielä elämän meno - vauhti, tungos ja liikenne - näkyvät myös elokuvassa sekamelskaisina kuvauksina.

Alussa mm. petoksen uhriksi joutunut huumeitten salakuljettajanainen tappaa varmuuden vuoksi muistaakseni ainakin miehen, joka välittää enemmän pojastaan kuin tienististä.


Elokuva kertoo kahdesta poliisista. Toinen heistä on juuri menettänyt rakastettunsa, ja etsii epätoivoisesti uutta. Hänen etsintäänsä rajoittaa kuitenkin viimeinen käyttöpäivä ennen kuin hän 1.5. täyttäisi 25 vuotta. Ehkäpä tässä kysytään, onko rakkaudella tai peräti tunteilla yleensä viimeistä päivämäärää tai ikärajaa - ehkä myös mitä tapahtuu kun tunteita tukahdutetaan.


Elokuvan toinenkin osa kertoo jätetystä poliisista, mutta osat liittyvät yhteen vain teemaltaan - rakkauden kaipuusta ja rakastamisen vaikeudesta. Tämä poliisi on niin syvän pettymyksen vallassa, ettei pysty huomaamaan, kuinka pikaravintolan myyjä on rakastunut häneen.

Pystyykö mies lopulta avaamaan silmänsä elämän tarjoamille mahdollisuuksille, ja ottamaan vastaa naisen hänelle tarjoamaa välittämistä ja lämpöä.


Ehkä minun on katsottava elokuva uudestaan, niin ymmärrän paremmin esim. sen mitä Kalifornia elokuvassa tarkoittaa

Kommentit

  1. Elokuva oli minusta kuvaukseltaan hieno ja näyttelijätyö loistavaa. Minä tosikko, olin ymmälläni viimeistään elokuvan päättyessä. Kalifornia oli sekä baari että USA:n Kalifornia, ehkä jotakin muutakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu - varsinkin nuo kuvassa olevat olivat erittäin upeita. Ymmälläni olen minäkin monessä mielessä. Ymmärsin kyllä nuo kaliforniapaikat, mutta eiko sitten ollut jotain lentolippuja ja kenties toteutuneita tai toteutumattomia matkojakin Kaliforniaan, niin ja sitten leikkikalun kokoinen lentokone

      Poista

Lähetä kommentti