Douglas Sirk: Tuuleen kirjoitettu (1956) ****½

Mitch ei vastaa Marlenen rakkauteen

 

Käsittääkseni elokuva perustuu johonkin 1930-luvun skandaaliin. Samalla se on amerikkalaisen menon ja ökyrikkaitten rakkaudettomuuteen ja perusteettomaan kostonhaluun loistava melodraama. Äkkiä katsoessani nyt elokuvaa kaikki alkoi tuntua lämpimästi tutulta. Ehkä se johtuu siitä, että öljypohattojen onton tai rahalla ja vallalla täytetyn elämän hienovarainen, mutta vakuuttava kritiikki osuu omaan maailmankatsomukseeni.


Minua alkoi kiinnostaa, että mainoksissa näyttelijöitten luettelo alkaa Rock Hudsonilla (Mich) ja Laureen Bacallilla (Lucy) No, he olivat varmaan mukana olevista tunnetuimpia tähtiä. Minulle tärkeintä ja tarinan koskettavinta roolia (Marlene) näyttelee Dorothy Malone intohimoisimmin ja vakuuttavimmin traagiseen osaansa eläytyen. Jos aidon ja avoimen rakkauden ja vastarakkauden puute tekee hänestä Oscar-raadin mukaan nymfomaanin, niin ollaan ehkä oikeilla jäljillä, mutta käsite on kuvottavan moralisoiva. Marlenen vielä onnettomampaa veljeä (Kyla) esittävä Robert Stack ansaitsee kiitokset paneutumista hankalan inhottavaan rooliin.

Kommentit

  1. Tätä seurasi kyllä mielenkiinnolla, mutta se on aikansa kukkasia eli nykysilmin jonkin verran nuutunut. Pari tähteä riittää hyvin tämän päivän kriteerein arvioiden.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ymmärrän PP:n kaksi tähteä. Halua korostaa, että itse annan tähtiä siitä miten vahvoja muistoja ja tuntemuksia elokuva minussa herättää ja tietenkin siitä mikä on elokuvan eettinen/moraalinen opetus minun mielestäni. Eli minun kriteerini eivät ole ilmeisesti PP:n "tämän päivän kireereitä"

      Poista

Lähetä kommentti