Blerta Basholli: Hive (2021) *****

Fahrije hoitaa mehiläisiä

 

Patriarkaatin valta horjuu, kun sotaleskirouvat ja nuoremmatkin naiset ottavat liiketoiminnan omiin käsiin Kosovossa - ja  läpäisevät Bechdelin testin. Elokuva sijoittuu aikaan, jolloin osa tapahtumakylän asukkaista oli sodan keskellä kadonnut tietämättömiin, eikä omaisilla ollut varmaa tietoa heidän kohtalostaan.


Sotaan kadonneen Agin vaimo Fahrije ja lapset odottavat tietoa sekä Agin isä Haxhi elävät köyhyydessä. Patriarkaatin ja Haxhin mukaan nainen ei saa ottaa vastuuta perheen taloudellisen huolehtijan tehtävästä. Siihen liittyy myös maine huoruudella ansaitusta rahasta Pristinassa.


Leskinaiset kuitenkin liittyvät yhteen kokoamaan voimiaan ja keskinäistä luottamusta. Fahrije jatkaa miehensä työtä mehiläisten hoitajana, mutta hunajasta saadut tulot ovat aika vaatimattomia. Fahrije saa lainaksi paprikaa, mistä he tekevät herkkua. Lainan antaja vaatii palkkiota "luonnossa".


Appi eli Haxhi taistelee DNA-testin antamisesta. Tulos selviää - tai sitten ei. Naiset jatkavat pinnistelyjä - eivätkä turhaan.


Hive on ensimmäinen kosovolainen elokuva,  jonka olen nähnyt. Elokuva perustuu tositapahtumiin, mutta osa on fiktiota. Elävästi tulee mieleen kosovolaiset Hyra ja Faton Mulaj Hyvinkäältä. Teimme yhteistyötä Kosovon albaaniyhdistyksen ja Hyvinkään kehitysmaayhdistyksen kanssa..Suomen koripallojoukkueen takamies Edon Maxhuni on syntynyt Hyvinkäällä, mutta hänen isänsä Bessim Kosovossa ja Hyvinkäällä treenasin hänen kanssaan koripalloa.


Elokuvan voi katsoa mm. Via Playlta

Kommentit