Jean-Luc Godard: Viimeiseen hengenvetoon )1960) ****

Laszlo ja Patricia

 

Pitipä hiukan kerrata, mitä ns. ranskalainen uusi aalto tarkoittaa. En tullut paljon hullua hurskaammaksi. Ainakin se muistetaan auteur -käsitteen luomisesta. Ohjaaja on melkein sama kuin koko elokuva. Parhaissa omissa elokuvamuistoissani häärää roolihahmo Antoine Doinel eli Jean-Pierre Leaud, joka esittää useassakin Francois Truffautin elokuvassa alkaen 400 kepposta-tarinasta (1959).

Noin 30 vuotta myöhemmin syntyi uusi uusi aalto, kun Jean-Pierre Leaud näytteli Aki Kaurismäen I Hired a Contract Killer. Sodankylässä Leaud kertoikin että Kaurismäki opetti hänet uudelleen näyttelemään.


Jos Antoine Doinel on muistoissani myönteinen hahmo, niin samaa en voi sanoa Laszlo Covacsista, jota Jean-Paul Belmondo esittää "viimeiseen hengenvetoon" eli kuolemaan. Onko se oikea seuraus siitä, että hän elokuvan alussa ampuu aika vaatimattomassa tilanteessa poliisin, jää pakostakin miettimään.


Sen jälkeen seuraa pitkä jakso, missä hän yrittää saada Patriciaa sänkyyn. Tätä esittää uskottavasti ja omia tunteita analysoiden Jean Seberg. Laszlo polttaa tupakkaa ja puhuu tarkoitushakuisesti näennäisesti ja kliseisesti rakkaudesta.


Edellä kuvattu pitkä jakso on mielestäni parasta. Siinä voi miettiä miten ainakin elokuvassa - ja kenties juuri Ranskassa - miehen ja naisen käsitykset parisuhteesta ja sen kestävyyden elementeistä eroavat. Lopulta kun Patricia saa tietää Laszlon tekemän henkirikoksen, hän paljastaa tämän olinpaikan. Sen seurauksena hänen ei enää tarvitse miettiä, kannattaako hänen jatkaa suhdettaan Laszlon kanssa.


Antoine Doinel toistaa nimeään elokuvassa Varastettuja suudelmia


Kommentit