Elina Talvensaari: Puhtaus ja vaara (2016) ****

 

Viiden seksityöläisen, naisen haastatteluin perustuva dokumentti. Heti tulee mieleen käsite prostituutio. Se tulee latinan kielestä ja voi tarkoittaa esim. panna esiin, panna julki, asettaa tai asettua myytäväksi. Jopa näyttäytyä julki/alastomana aiheuttaakseen erektion, kuten yksi lähde kertoo.


Haastattelut ovat kovaa kamaa monessa mielessä. Varmaan moni saa kuulla näkökulmia - ainakin minä - joita koskaan ei ole tullut ajatelleeksi. Jos olet palkkatyöläinen, ja ajattelee, että seksityöläinen, joka myy palveluja tarvitseville, ja on sitä mieltä, että seksityöläinen myy itseään.

Silloin on hyvä kysyä, oletko myynyt itseäsi työssä. Vai jos tuotteet, joiden valmistamisesta liikevoittosi kasvaa, niin tuottaako se saatetta vai puhtautta, onko pelastusalan työntekijän työ vaarallisempaa kuin seksityöntekijän.


Omakin etiikka seksityötä kohtaa alkaa horjua dokumenttia katsoessa, ja automaattisesti huomaa ymmärtävänsä lähes kaikki seksityöläisten puheenvuorot. Hyväksyminenkin tuntuu moraalisesti helpottavalta.


Minulle palautuu mieleen myös Suomen historian professori Kirsi Vainio-Korhosen luento Turun köyhistä reilu vuosisataa sitten. Seksityö ei ollut varsinaisesti rikos, mutta sen tekijät velvoitettiin terveystarkastuksiin esim. syfiliksen leviämisen estämiseksi


Lisäys1: Voi myös ajatella, että taloudellisesti eriarvoinen avioliitto on pahimmassa tapauksessa laillistettua prostituutiota tai naisen kannalta seksityötä. 

Lisäys 2: Kööpenhaminassa olimme yhteisellä matkalla elämänkumppanini kanssa. Halusin mennä vielä oluelle. Menomatkalla minullle tarjottiin maksettua seksipalvelua. En älynnyt kun jälkeenpäin kapakassa mistä oli kymys. Paluumatkalla tuli sama tarjous toiselta naiselta. Tuli sama hämminki, kun olin muistaakseni 68-vuotias mies ja kiire kumppanini viereen

Kommentit