Rungani Nyoni; I am not a Witch (2017) ****

Shula - Maggie Mulubwa

 

Olen ollut mukana kehitysyhteistyössä Tansaniassa ja Ghanassa ja tyttäreni umpisuoli on yhden matkan aikana leikattu Kenian Nairobissa. Ajattelin, että "kokemukseni" Saharan eteläpuolisesta Afrikasta tekisivät helpoksi ymmärtää elokuvaa.


Vaan niin ei käynyt, kun yhdeksänvuotias Shula julistetaan noidaksi Sambiassa, Tansanian yhdessä länsinaapurissa. Ehkä jotain aavistan. Mutta että elokuvan kylässä iso joukko vanhempia naisia on julistettu noidiksi. Heidät alistettu pakkotyöhön pitkällä, selkään kiinnitetyllä liinalla, minkä pituus - tai lyhyys - säätelee heidän liikkumistaan. Ei ole se helppoa katseltavaa.


Kaikki tietävänä noitavana Shula joutuu ratkaisemaan, kuka on varas. Välillä hän yrittää sadetanssin avulla saada aikaan kunnon sadetta, mutta niin tapahtuu vasta Shulan ilmeisesti kuoltua ja ehkä tultua tapetuksi. Silloin myös vanhempien noitien liekanauhat heiluvat vapaina irti noitien selästä. Heidät on vapautettu tai he ovat itse vapauttaneet itsensä. Keskellä syvintä taikauskoa ihmiset puhuvat toisilleen kännyköillä, ilmeisesti länsimaiden omistaman tehtaan varat jaetaan mielivaltaisesti ja valkoihoinen, mustan pomon vaimo opettaa Shulalle tottelevaisuutta. Giniä kaadetaan kynnykselle noitakohtalon estämiseksi.


Elokuva on vuokrattavana ainakin Viaplayllä

Kommentit