Risto Jarva: Jäniksen vuosi (1977) *****

 

Risto Jarva kuoli 16.12.1977 eli saman päivän iltana kun Jäniksen vuosi sai kutsuvieras- ja kriitikkoensi-iltansa. Risto Jarva oli hyväntuulinen elokuvan saamasta vastaanotosta, ja niinpä hän poikkeuksellisesti istui kotimatkalla auton etuistuimella. Hänen ystävänsä Eija Pokkinen (pääosa elokuvassa Vihreä leski) jäi pois taksista ennen kuin taksi liukkaalla kelillä törmäsi kuorma-autoon. Sekä elokuvan että taksin ohjaaja saivat surmansa.


Diplomi-insinööri Risto Jarva ei ollut suinkaan mikään tekniikan tai autojen ihailija. Päin vastoin hänen elokuvansa Bensaa suonissa on hyvin autoistumis- ja varsinkin rallikriittinen.


Jäniksen vuodessa mainosmies Vatanen saa tarpeekseen työstään ja elämäntilanteestaan Helsingissä. Niinpä hän lähteekin työmatkaltaan poiketen retkelle pohjoisempaan Suomeen. Hän törmää matkallaan Jänikseen, jonka ottaa mukaansa ja tuntee olonsa onnellisimmaksi jänis sylissään keskellä luontoa. Lapissa he osallistuvat ulkomaalaisille turisteille tarkoitettuun ulkoilmaruokailuun tms. Siinä huumori on samaa luokkaa kuin Bunuelin Porvariston hillitty charmi -elokuvassa. Palatessaan kotiin Vatanen hävittää tietokonekeskuksesta kaikki henkilötietonsa, vaimo on hakenut eroa ja Vatanen saanut syytteen sotilaskarkuruudesta, kun ei ole mennyt kertausharjoituksiin.

Lopulta sekä jänis että mies katoavat jäljettömiin.


Minulle elokuvasta tuli tavallista merkittävämpi. Toimin 1970 -luvun lopulla Hyvinkään elokuvakerhossa Se esitti lauantaisi laatuelokuvia elokuvateatteri Kinomassa. Sain tehtäväkseni pitää ennen elokuvan alkua yleisölle pienen muistopuheen ihailemalleni ohjaajalle. Siinä oli varmaan yksi momentum, joka on vaikuttanut siihen että pidän tätä elokuvablogia.


Risto Jarvasta ja hänen elokuvistaan kiinnostunut voi rikastaa ja syventää uteliaisuuttaan menemällä Risto Jarva-seuran sivuille


Kommentit

  1. En muista liittyykö tämän elokuvan nimi mitenkään perinteisen kiinalaisen astrologian jäniksen vuoteen. Sellainen päättyi ennen elokuvan valmistumista1976. Tuli vaan mieleen kun 22.1.23 alkaa jälleen yksi Jäniksen vuosi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olin lukenut Arto Paasilinnan kirjan Jäniksen vuosi ennen elokuvaa. Kirjasta saamani mielikuvat oli niin huikeita ja eläviä, ettei elokuva pystynyt niitä tuomaan esiin. Niinhän se muutenkin on, että jos luet kirjan, älä katso siitä tehtyä elokuvaa.

      Poista
    2. En ole lukenut kirjaa, joten tuo ohje "älä katso elokuvaa, jos" ei koske. Myös astrologia vierataa minua. Minun suosikkinen Jarva elokuvissa ovat Työmiehen päiväkrja, Bensaa suonissa ja se missä Erkki Pajala toimittajana nousi suolammesta, minne hänen vaimonsa hukuttautui kuten oli sovittu ja sitten toimittaja vielä kirjoitti sensaatiojutun kuten aikoinaan Hymylehti ja nykyään ehkä koko some

      Poista

Lähetä kommentti