Pressburger&Powell: Kysymys elämästä ja kuolemasta (1946) ****

Kim Hunter ja David Niven

 

Jossakin tätä luonnehditaan komediaksi ja fantasiaksi. En yleensä ole niiden lajityyppien ylin ystävä, mutta tämä rajattoman mielikuvituksen tuote osoittaneekin, miten turhanaikaisia ja luokittelevia tuollaiset genret ovat.


Aiheena ovat otsikon elämä ja kuolema, sota, taivas, rajat, universumi, politiikka - ja rakkaus. Jopa lopun oikeusistunto Englannin ja Amerikan (USA) paremmuudesta päättyy rakkauden voittoon, eikä toisen suurvallan. Ajan pysähtymiskohdat ovat mestarillisia ja dialogit ja väittelyt yhtä aikaa täynnä mitä mainioimpia raikkaita näkökulmia kuin historian kertausta. Samoin keinoa muuttaa tuonpuoleisen mustavalkoisuus tämän päivän väreihin toimii erinomaisesti ja auttaa katsojaa pysymään kärryillä.


Rakastavaisten - Kim Hunter ja David Niven - puolella on helppo olla, ellei ole tosikko

Kommentit

  1. Komedia, yliluonnolliset asiat, avaruusjutut ja ja toimintaelokuva ovat sellaisia, jotka jätän yleensä väliin. Se, mitä tästä filmistä olo kirjoitettu sekä sitä edeltävä keskustelu saivat onneksi katsomaan. Elokuva oli kaikin tavoin hieno ,- täynnä hienoa ratkaisuja, usko ihmiseen, mikä on hyvää ja oikein.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. aika samoilla linjoilla olemme. Lisään vielä, että minut sai elokuvan lopulta katsomaan yksin elävän 80-vuotiaan elämäntilanne ja ennakkotieto elokuvan rakkauden sanomasta.
      Muistiini palautui myös kun ystävieni kanssa Hyvinkäällä asuessamme perustimme Rakkauden yliopiston. Sekin taisi "julistaa" käytännön toiminnassaan ihmisen tehtäväksi auttaa toisia ihmisiä ja luontoa, avarakatseisuutta ja erilaisuuden hyväkymistä, runoutta ja ennakkoluulottomuutta, pelattiinko shakkia, en ole varma

      Poista

Lähetä kommentti