Erkki Kivinen (Dokumentti) Miten tyhjästä nyhjäistään 1951 ****

 

Olipa mielenkiintoinen ja muistorikas tarina Loviisaan perustetusta Valkon telakasta rakentamaan sotakorvausaluksia 1945 - 1952. Ja tuttu Reino Hirvisepän sujuva ja selvä selostajaääni.


Turusta kun olen, niin voin kertoa että isäni oli Crichton-Vulcanilla ja Wärtsilän telakalla aikoinaan töissä, elämänkumppanin Marjan isä oli varsinainen laivan rakentaja, teki itsekin pienveneitä, suunnitteli ja piirsi laivojen sisustuksia ja itse asiassa kuoli 59-vuotiaana työpöytänsä ääreen Valmetin Turun telakalla Pansiossa. Ja itsekin olen työskennellyt kahtena kesän Laivateollisuuden Turun telakalla liikkuvan nosturin ja traktorin kuljettajana. Niinpä dokumentin loppupuolen tilanteet alkoivat tuntua jo henkilökohtaisesti tutuilta.


Elokuva kertoi myös miten käsityökalut vähitellen korvattiin koneilla. Erityinen näkökulma oli myös "tyhjästä" syntyneet työläisten ja työnjohtajien asunnot sekä lastentarhat ja alakoulut ja ties mitä. Samanlaista onnellista lapsuutta minäkin olen kokenut, mistä dokumentti kertoi


Kommentit