Markku Pölönen: Oma maa (2018) *****


    
                                Pohjois-Karjalaa 1940-luvun lopulla Oma Maa -elokuvassa
 

Viisi tähteä tulee niistä hyvistä muistoista, jotka elokuva niin vahvasti toi mieleeni. Edesmenneet ystäväni Erkki ja Maila Lieksasta sekä heidän kolme vanhinta lastaan Liisa, Matti ja Jussi, jotka tapasin viime kesänä, ovat rikastuttaneet ymmärtämystäni Pohjois-Karjalan erämaista, elämän menosta ja ihmisistä niin voimakkaasti, ettei mikään olisi pystynyt jättämään minua katsomatta tätä elokuvaa.


Simpauttaja ja Vuonislahti, Elli ja Joensuu, Kivenpyörittäjä ja Jerusalemin kylä vilisevät yöunissa läpi alitajuntani, kunnes Anni (Oona Airola) valloittaa persoonallisella olemuksellaan ja äänellään, ja itse kaunis tarina herättää minut aamulla saadakseni kirjoittaa nämä muistot.


Elokuva on myös vahvasti fiktiivinen draama. Sen ehkä aavistaa päättyvän onnellisesti, ja siksi oikeastaan inhotti tai pelotti ilkeitten ihmisten ja valtiovallan byrokraattien tekojen seuraukset. Hyvä kun Markku Pölönen palasi kotimaisen elokuvan näyttämölle.


Olen laatimassa joulupyhiksi blogiin pientä visailua. Yksi kysymys koskee tätä elokuvaa.

Kommentit

  1. Olemme katsoneet elokuvan aikaisemmin. Halusin nähdä sen, kun tutustuin työyhteisössä pääosan esittäjään Konsta Laaksoon . Olimme kolme reksitätiä palkkaamassa tuntiopettajana teatteriopetukseen. Olimme ennakkoon päättäneet, ettemme ota ketään ns epäpätevää. Konsta sulatti meidän kaikkien sydämet. Hännille niin vilpitön ja luonnollinen poika. Hän lupasi ottaa työn, jollei pääse yliopiston näyttelijäntyön laitokselle opiskelemaan, vaan jatkaa ammattikorkeasss
    a. No pääsi onnekseen opiskelemaan. Hän oli kotoisin Ilomantsin Öllölästä, jos on niin kaukana rajannpinnassa. Tuo syrjässämoleva maankolkka on täynnä luovaa kulttuuria ja tekemistää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos anonyymille. Ei konstaillut Konsta turhanaikaisia, vaan oli lunnollinen ja uskottava. Jos blogitekstini Erkki ja & neuvoivat johtamani erityislastenkodin pojat kesäleirille mm. Lieksan Litmoon ja Kitsiin, niin Ilomantsista kotoisin oleva taidesielu Kari taas jonnekin Naarvan takana olevalle kämpälle - olikohan Piilo - ja Möhkössäkin käytiin tukkilaiskisoissa.
      Parii poikaa varsti venee ja onnistuivat ajelemaan Koitereella joutumatta haaksirikkoon. Tutustumme veneen omistajaan, kansan mieheen ja veimme etelään tulisisiksi hänen poimimiaan korvasieniä ja keittämäänsä pontikkaa

      Poista

Lähetä kommentti