Susanna Helke: Armotonta menoa - hoivatyön lauluja (2022) *****

Me olemme kestävyysvaje

 

Armoton ja selkeä on myös dokumentin sanoma yksityisen yritystoiminnan voitontavoittelun ja hoitotyön moraalin käytännön yhteensopimattomuus. Se kertoo vakuuttavasti myös, miten tuottavuus- ja työmarkkinoille tarpeettomille ihmisille on taattava ihmisarvoinen hoito ja hoiva, mihin eivät teknologia, digitalisaatio, etähoivakeskukset ja robotit yllä


Eivätkä inhimillistä hoitoa edistä myöskään optimointijärjestelmä tai Attendon työntekijöille joululahjaksi antamat askelmittarit, sillä kuten elokuvan laulussa kerrotaan:


Me olemme kestävyysvaje, me olemme väärinpäin kääntyneen pyramidin lavea latva


Onneksi omalla kohdallani on niin, että läheiseni on yhdistyksen, vaan ei yrityksen ylläpitämässä hoivakodissa. Ja dokumentin Tiinan hoitoasenne tuo mieleen läheisenikin hoitopaikan ilmapiirin.


Kommentit

  1. Elokuvassa oli kivasti musiikin sanoin tuotu asiaa esille tykkäsin :) Traaginen totuus monen hoivatyöpaikan arjesta. Robotit ei voi koskaan korvata ihmistä hoitotyössä. Toisen ihmisen läsnäolo, kosketus, vierellä olo on juuri sitä mitä moni hoitokodissa tarvii. Ei tosiaankaan tarvita askelmittareita joululahjaksi heh heh. Hoitajamitoitus puhuttaa varmasti monessa hoitoalan työpaikassa !!! - Heli hoitaja

    VastaaPoista
  2. Niin Heli hoitaja - nuo laulut on koottu hoitajien sanoista tai teksteistä. Useimmiten niiden, jotka eivän irtisanomisen pelossa uskalla sanoa suoraan tai kertoa epäkohdista julkisuuteen. Toivottavastä dokumentti kertoo vaarallisitakin tilanteista niin selkeästi, että hoitajat uskaltavat avata suunsa, eikä epäkohdista huomauttavia pidetä lähinnä ammattitaidottomina. Uskon että saatte tukea juuri niiltä omaisilta, jotka käyvät katsomassa läheisiään, kun taas ne jotka eivät syystä tai toisest jaksa käydä, tuntevat huonoa omatuntoa, ja joskus syyttävät tiukoin resurssein toimivaa hoitopaikkaa laiminlyönneistä.

    VastaaPoista
  3. Aivan niin ;) ja kiitos Leksa jälleen kerran hyvästä elokuva vinkistä :) t.Heli hoitaja

    VastaaPoista

Lähetä kommentti