Jarmo Lampela: Alma de Sant Pere (2016)****½

Jarmo Lampela

 

Kun on nähnyt saman ohjaajan elokuvat Sairaan kaunis maailma, Joki ja Eila, osaa odottaa vahvaa yhteiskunnallista näkökulmaa - eikä pety. Muutama nuori Espanjan Barcelonassa unelmoivat (finanssi)talouden nousussa sijoittamisesta ja rikastumisesta ostamalla koko talon, remontoimalla ja pistävänsä rahoiksi. Rahaa saa pankeista, toki isä ja vanhat ystävät ja tutut panevat hanttiin syynä erilainen elämäntilanne ja sen mukaiset tarpeet ja arvot.


Päähenkilö Alman näkökulma hallitsee elokuvaa, ja erityisesti sen muuttuminen. Kesken vauhdikkaimman remontoinnin sähkö- ja vesikatkoksinen iskee taloudellinen taantuma, pankit kaatuvat ja toiveet voitoista muuttuvat velaksi. Alma joutuu selvittämään kaaosta talon vanhempien asukkaitten kanssa. Keskustelut ensin pakottavat ja lopulta auttavat Almaa ymmärtämään mumminsa viisauden "elämä jatkuu". Talousromahduksen hyvä seuraus voi olla omien elämänarvojen uudelleen arviointi: sairasta Etheliä ja eristäytynyttä taidemaalaria Vincentiä voi häädön sijasta auttaa.


Erinomainen jatko mestarilliselle episodielokuvalle Joki ja tositapahtumiin perustuvalle Eilalle.

Kommentit

  1. Kiitos kiinnostusta herättävästä blokista. Yritänpä päästä näkemään leffan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Alman voi katsoa Areenasta vielä jouluun asti. Huikein katsomani Lampelan ohjaus on episodielokuva Joki. Siinä näennäiseti eri tarinat liittyvät yhteen, ja selittyvät "yhteiskunnallisilla" lainalaisuuksilla/tekijöillä/elämänkohtaloilla - olikohan Äänekoskella. Mistähän Joki-elokuvan voisi katsoa?
      Almassa taidemaalari Vincentiä esittää käsittääkseni Jyrki Nousiainen, mitä ei roolista heti tule mieleen

      Poista

Lähetä kommentti