Aarne Tarkas: Nina ja Erik (1960) ****

Erik ja Nina

 

Muutamia vuosia ennen tätä elokuvaa Tarkas ohjasi Olemme kaikki syyllisiä. Se kertoi lapsuudessaan hoitopaikasta toiseen siirretystä Antista, joka pelkää taas tulevansa jätetyksi. Hänen tyttöystävänsä Leena (Aino-Maija Tikkanen) leikki Antin tunteilla ja tekee tämän mustasukkaiseksi. Seurauksena Antti surmaa Leenan.


Murrosikään mennessä olin saanut kotona vahvan kasvatuksen katsoa elämää heikompien, köyhempien ja kovia kokeneiden puolta. Tulkitsin Antin tällaiseksi. Elokuvan sanoma jäi niin vahvasti mieleeni, että se vaikutti kymmenen vuotta sitten opiskeluvalintoihini: kasvatustiedettä, suojelu- ja parantamiskasvatusoppia, psykologiaa ja käytännön filosofiaa. Sen voi nytkin katsoa Yle Areenassa.


Mutta Nina ja Erik. Siinä on pitkälle sama teema kuin aikaisemmassa. Yhteiskunnan rakenteellinen eriarvoisuus on syyllinen. Nyt vain syyllisyys henkilöidään rikkaisiin, arkkitehtiin ja vuorineuvokseen, jotka eivät ole suoneet lapsilleen läsnäoloaan, vaan lähinnä taloudellista turvallisuutta. Ehkä siksi myös Erik (Martti Katajisto) kuten Antti pelkää hän menettää rakkaansa Ninan (Pirkko Mannola) kun toinen mies Heikki (Ville-Veikko Salminen) Ninaa liehittelee kohtalokkain seurauksin


Toisaalta elokuvassa Ninan ja Erikin suhde ja rakkaus - pitkälti paneutuvien, toki rooleihinsa nähden yli-ikäisten näyttelijöitten ansiosta - on minun ikäiselleni kaunista katseltavaa ja tuttuja tunteita muistiin tuovia.


En nähnyt elokuvaa silloin nuoruudessa, mutta ehdottomasti kannattaa katsoa. Ja varmaan olisi vain vahvistanut opiskeluvalintojani.

Kommentit