Vanha Aki Kaurismäki-tutkinto


 Tämä tutkinto on julkaistu suurin piirtein tällaisen Aamuposti-lehdessä noin vuonna 2010. Palkintona oli Peter von Baghin kirjoittama kirja Akista. Nyt palkintona on toivottavasti hyvä mieli. En ole päivittänyt kysymyksiä, joten niissä ei ole mukana tuon vuoden jälkeen valmistuneita elokuvia.


Aki Kaurismäki-tutkinto


Aki Kaurismäki on syntynyt reilut puoli vuosisataa sitten. Suomalaiseen yleissivistykseen kuuluu tuntea Akin elokuvatuotanto kuin omat taskunsa – tai ainakin olla siitä vahvasti jotakin mieltä.





Ja sitten kysymykset



  1. Ketkä näyttelijät – isä ja poika – esittävät myös elokuvassa Ariel isää ja poikaa?


  1. Mitä elokuvaansa Aki Kaurismäki on kuvannut ”realistiseksi rakkaustarinaksi” ja toisaalta ” vallankumoukselliseksi elokuvaksi”?


  1. Kuinka monta näyttelijää esittää Calamari Unionissa Frank-nimistä hahmoa?


  1. Missä Akin elokuvassa taustataivaana soi Unto Monosen Satumaa Reijo Taipaleen esittämänä ja taustahelvettinä uutinen Taivaallisen rauhan aukion verilöylystä


  1. Kuka pelikorttien käsittelyn mestari esittää vuoropäällikköä, joka elokuvassa Kauas pilvet karkaavat korttien avulla arpoo irtisanottavat raitiovaununkuljettajat


  1. Kenestä ainakin kahdessa elokuvassa ”ihmisyyden äänenä” käyttämästä suomalaisesta ihmisoikeusjuristista Aki Kaurismäki on sanonut: ”50 % Suomen älymystöstä lähti hänen kuollessaan kerralla ja se toinenkin 50 % on vain oletus”


  1. Missä Tallinnan kaupunginosassa toimii baari, jota Otso Kantokorpi teoksessaan ”Sankarimatkailija Tallinnan raitiovaunuissa” kuvaa kaupunginosan ”kaurismäkiläisimmäksi paikaksi”


  1. Sikupillin ravintola
    Mikä elokuva loppuu vuorosanoihin


Koistinen: ”Älä mene – jää tänne”

Aila: ”Älä kuole”

Koistinen: ”En minä tähän kuole”





  1. Mistä tapahtumasta Aki Kaurismäki on sanonut: ”Talvisota ja jatkosota loppuivat Senaatintorilla”

  2. Kuka Francois Truffautin ja Jean-Luc Godardin perusnäyttelijä on sanonut Aki Kaurismäestä: ”Aki Kaurismäki on opettanut minulle ammattini uudelleen”

  3. Missä elokuvassa rehellinen pienyrittäjä ryöstää ovensa sulkevasta pankista prikulleen summan, jonka on velkaa työntekijöilleen, maksaa velkansa ja tekee sen jälkeen itsemurhan? Kenen rooli?

  4. Kuka näyttelijä? Äiti elokuvissa Hamlet liikemaailmassa ja Tulitikkutehtaan tytössä, matkailijakodin ainut työntekijä Tatjanassa ja ravintola Työn rahoittaja, rouva Sjöholm elokuvassa Kauas pilvet karkaavat


Kommentit

  1. Vaikka Aki Kaurismäki on yksi ehdottomia suosikkiohjaajiani, en osannut vastata läheskään kaikkiin.

    1. Erkki ja Turo Pajala.
    2. Olisiko Varjoja paratiisissa?
    3. 17
    4. Tulitikkutehtaan tyttö
    5. -
    6. Matti Wuori
    7. -
    8. Laitakaupungin valot
    9. Leningrad Cowboysin ja Puna-armeijan kuoron(?) yhteiskonsertissa Helsingissä, tästä Kaurismäki teki dokumentin Total Balalaika Show.
    10. Jean- Pierre Léaud
    11. Mies vailla menneisyyttä. Esko Nikkarin.
    12. Elina Salo

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa kun joku vastaa. En löytänyt oikeita vastauksia omista tiedostoista, mutta kakkosen muistan samalla tavalla, Wikipedian mukaan 15 Frankia, 5. Solmu Mäkelä ja 7. Sikupilli. Se oli nimetön ravintola ja siellä meitä varotettiin venäläisistä taskuvarkaista huumehörhöistä, kerran yksi mies lauloi meille venäläisiä lauluja. Kerran yksi nuorimies tuli sisään, osti keitetyn kanamunan, hotkaisi sen tiskillä ja lähti samantien. Viimeksi kun kävin Tallinnassa ravintola oli suljettu

      Poista

Lähetä kommentti