Pierre Granier-Deferre: Kohtaus junassa (1973) ****

 

Nyt - Venäjän raa´an Ukraina-hyökkäyksen aikana - toiseen maailmansotaan sijoittuva pakoelokuva panee väkisinkin ajattelemaan, miten itse toimisi sodan aikana ja pakomatkalla täpötäyteen ahdetussa junassa, missä milloin tahansa voi päästä hengestään. Ottaisiko riskejä pelastaakseen sekä itsensä että muut, rakasteliko viimeisen päälle, riehuisiko ja joisi viiniä, uskaltaisiko rakastua toiseen naiseen kuin omaan raskaana olevaa puolisoon ja vielä valehdella tälle,. Ja miten reagoi saksalaisjuutalainen nainen, joka pelkää paljastaa henkilöllisyytensä eikä pakolaisleiritaustansa takia halua asua väliaikaisesti edes SPR:n majoitustiloissa.


Romy Schneider (1938-1982) ja Jean-Louis Trintignant (1930 -2022) ovat ovat vahoja pääosissa, ja heidän rooliensa ratkaisujaan on pakko puntaroida yöunissakin


Elokuva perustuu Georges Simenonin humaaniin tekstiin ja ohjaajan 13-vuotiaana kokemiin tapahtumiin ja mustavalkoiset arkistofilmit järkyttävät sodan raakuuksilla. Elokuvan loppu on ahdistava ja pakahduttava, tietojeni mukaan erilainen kuin kirjassa.

Kommentit