Juho Kuosmanen: Romu-Mattila ja kaunis nainen (2012) *****

Romu-Mattila ongella

 

Muista että tämä ei ole 26 minuuttia kestävän mustavalkoisen, lähes kokonaan mykän elokuvan asiantuntija-arvostelu. Tämä on tunne ja muisto.


Löysin tämän elokuvan sattumalta Areenasta. Muistot vievät Juho Kuosmaseen, Hymyilevään mieheen, Olli ja Raija Mäkeen, Työväen Urheiluliittoon, Oona Airolaan ja hänen sukuunsa ja perinteen kunnioittamiseen.


Osansa antamista tähdistä saa luonnollinen samaistuminen elokuvan henkilöitten ikään, meren rantaan ja tunnelmiin. Alan miesten kapakassa kerätään kolehtihaavilla rahaa kotinsa menettävän Romu-Mattilan olutpullolliseen. Ykspihlajan bändi soittaa ja kaunis nainen laulaa, ennakkoluuloiset kyläläiset levittävät juoruja ja ikkunaverhot sulkeutuvat. Uskollinen koira katsoo, kun vanha mies viettää aikaansa kädessään puinen onkivapa ja siima, jonka päässä ei ole koukkua saatikka matoa. Kaunis nainen istuu hänen viereensä.


Ykspihlaja, tai ainakin Kokkola tuo mieleeni myös koulutoverini, johon olin pihkassa, ja joka sitten teki elämäntyönsä Kokkolan kirjastossa. Sitten tapasimmekin koulumme satavuotisjuhlissa Turussa vuonna 2003.

Kommentit