John Huston: Sopeutumattomat (1961) ****

 

Aikoinani lännen elokuvien inhoajana katsoin tämän elokuvan vasta nyt. Neljä tähteä tulee lähinnä Marilyn Monroelle tai sitten hänen roolihahmolleen. Minusta tuntuu, että tuo rooli on juuri sellainen, jollaisena olen halunnut nähdä Marilynin ihmisenä ja tässä ennen kaikkea naisena. Kauneudestaan riippumatta herkkänä, haavoittuvana, viisaana, surullisena, vihaisena ja suorastaan enkelinä.


Samoin Thelma Ritter Elisabethina on inhimillinen ja käytännön viisas vanhempi nainen, jota kaipasin elokuvan loppupuolella. Niin, mutta elokuvahan perustuu Arthur Millerin, Marilynin aviomieheen 1956 -61 käsikirjoitukseen, joka hienosti kuvaa mitä otsikko tarkoittaa. Se on omaan aikaansa sijoittuva kuvaus siitä, miten yhteiskunnallinen muutos vie pohjan entiseltä elämänmuodolta.


Ja tottavie, niin vie varmaan globalisaatio ja digitalisaatiokin pohjan nykypäivänä monilta kestovertokyvyn kansalaisilta ja vanhuksilta. Vaan mikä pelastaisi heidät sopeutumattomuudelta kuten tässä elokuvassa ainakin Marilyn avaa silmät sille, että jotain muuta, edes pilkahduksen tai toivoa, on pakko keksiä vanhan ja katoavan, raa´ankin elämänmenon tilalle.


Kuten monissa elokuvasta kertovissa jutussa mainitaan, se on kolmen suuren näyttelijän, Marilynin, Clark Cablen ja Montgomery Cliftin ja heidän traumojensa joutsenlaulu, mutta niistä voi lukea muualtakin.


Elokuvan tekemisvaiheista kerrotaan myös hurjia juttuja, mutta ei niitä alkoholi- tai pillerihumalassa kuvattuja kohtauksia oikein erota mahdollisesti selvänä tehdyistä.

Kommentit