Mikko Niskanen: Mona ja palavan rakkauden aika (1983) ****

Mona herätystilaisuudessa

 

Huomenna tulee paras työkaverini, joka seuraa tätä blogia luokseni, Jos oikein muistan, niin olimme aikoinaan hyvin eri mieltä tästä elokuvasta.


Huomenna hän tulee. Ja väittely varmaan saa jatkoa.


Mikko Niskanen on aina kuulunut suosikkeihini, samoin Anna-Liisa Härkönen, Liisamaija Laaksonen ja Erkki Pajala. Jo heidän näkemisensä saa minut herkistymään. Myös Lahden maisemat tuntuvat tutuilta, varsinkin se hurja luonnonmäki, mitä alussa juostiin oluen voimalla ylös alas.


Mikko Niskanen ristiriitainen ja uskonnollinen elämäntilanne tuo vahvaan nuorisokuvaukseen Jeesuksen ja herätyksen. Se toki häiritsee minua, mutta yritän nähdä sen vähintään yhtenä mahdollisena elämänvaiheena Monan herkässä tilanteessa, johon alkoholi kuului niin isän kuin kavereitten kautta. Toki aika pitkitettyjä esiteltiin herätysliikkeen voimakkaat tilaisuudet.


Vahvasti palautui mieleen Minnesota-liikkeen hoitopaikassa viettämäni kolmen kuukauden sapattivapaa, missä odotin saavani vastauksen kysymykseen miksi Jeppe juo No, minä sainkin: Jeppe juo, koska hän juo. Eli alkoholi aiheuttaa ensin mielihyvää, sitten toistopakkoa ja lopulta riippuvu

Kommentit