Kore-eda Hirokazu: Fabiennen muistelmat (2019) ****

Elokuvan alkuperäinen nimi oli Totuus

 

Katsottuani viikko sitten Shopliftersin en on osannut odottaa näin suurta pettymystä samalta ohjaajalta. Ehkä syynä on kulttuurien ero. Minunkin on helpompi pitää kotimaisista ja ruotsalaisista elokuvista. Ehkäpä japanilaisen ohjaajan on puolestaan vaikeampi tehdä täysipainoista, hänen taustaansa vastaavaa eurooppalaisesta elokuvakuvakulttuurista kuin katsojalle yhtä aika surua, lämpöä, ymmärrystä ja myötätuntoa antavasta mestariteoksesta Shopliftersistä.


Molemmat käsittelevät toki osin samaa teemaa - perheen ja ihmissuhteitten salaisuuksia ja kipukohtia, joita auotaan vähitellen. Minun ikäistäni katsojaa hämää pääosaa esittävä Catherine Deneuve, hänet kun muistaa Cherbourgin sateenvarjoista, Inhosta ja erityisesti Päiväperhosta. Erityisesti että tuo minua vuotta nuorempi näyttelijä on pääosassa itseään täynnä oleva, vain itseään ja oman menestykseensä toisiin peilaava filmitähti, puskee päälle. Menee ihminen ja rooli sekaisin. Ehkä elokuva onkin oodi Catherine Deneuvelle.


Minulle tulee mieleen vahvasti elokuva Filmitähdet eivät kuole Liverpoolissa. Se on länsimaisen elokuvakulttuurin ilmentyvä ja siksi ehkä sen tähtikulttuuria osuvammin kuvaava

Kommentit

  1. Samaa mieltä! Kun olin lukenut ennakkoarviot, niin en paljon odottanutkaan. Ei hyvä, mutta ei ihan huonokaan, olivat ensi kommenttisi elokuvan loputtua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus on hyvä olla lukematta ennakkoarvioita. Ei sille mitään voi, että ne vaikuttavat, puoleen tai toiseen. eli ei ole sellaista mielipidettä joka ei vaikuttaisi mihinkään, eri asia sitten mihin suuntaan ja kuinka paljon.
      Ja ihan varmaan elokuvan tuottajillakin on tarkoituksensa, toisilla tehdä rahaa, toisilla vaikuttaa maailman menoon, puhumattakaan siitä että rahantekijöillä tuntuu olevan nykyään isompi vaikutus mailman menoon

      Poista

Lähetä kommentti