Eija-Elina Bergholm: Angelan sota (1984) ****

 

Tämä osui taas omaan Suomen ja Euroopan historian tuntemukseni puutteisiin, ja elokuvan henkilöiden kokemusten kautta. Samalla tarina kertoo paljastavasti sodan ja luokkataistelun yhteyden. Toisaalta aidon rakkauden mahdollisuudet tai mahdottomuudet sodan voittajien ja häviäjien, historian muuttuessa Suomen suhteissa Saksaan ja Neuvostoliittoon toisen maailmansodan pyörteissä.


Taas elin päähenkilön ja hänen rakastettunsa, saksalaisen upseerin tunteitten kautta. Toki Angelan, yläluokkaisen naisen historiaan kuuluu muitakin miehiä,


Elokuvan pääteemoja lienee, miten henkilökohtaisten ratkaisujen tekeminen epävarmassa yhteiskunnallisessa tilanteessa on hankalaa, mutta Angela uskaltaa niin tehdä seurauksin, joista ei ole varmuutta. Saksan häviön ilmetessä opportunismi ottaa Angelankin piirissä vallan.


Angelan saksalainen rakastettu auttaa jopa juutalaista viulistia Helsingin pommituksissa ja yleensäkin Jörn Donnerin kirjoihin perustuva elokuva tarjoaa uskottavan tarinan oman syntymäni lähivuosista.


Henkilökohtaisen palkintona näen aimo määrän suosikkinäyttelijöistäni: Juha Muje, Leif Wager, Erland Josephson, Saara Pakkasvirta, Oiva Lohtander, Anja Pohjola ja Birgitta Ulfsson - vain osan mainitakseni.

Kommentit