Lauri Randla: Näkemiin Neuvostoliitto (2019) ****

Näkemiin Neuvostoliitto

 

Koskettava tragedia ihmisyydestä ja järjestelmistä. Kannattaa huomata, että ohjaaja on vuonna 1981 Tartossa syntynyt, joten elokuvassa on paljon autenttisuutta.


Mutta minun näkökulmani pitivät olla siis nostalgisia ja tunnereaktioita. Ja nyt on pakko sanoa myös nykyhetkeen sijoittuvia.


Aloitan muistoista ihmisestä. Vuonna 1978 vietin Hyvinkään ystävyyskaupungissa Kostromasssa kymmenisen päivää. Paitsi että meitä ei päästetty leiriltä vapaasti itse kaupunkiin, niin tapasin ehkä elämäni kauneimman - jos vielä niin saa sanoa - naisen, jonka kanssa ennakkoluuloistani ja omasta elämäntilanteestani johtuen emme tehneet mitä uskon että molemmat halusimme.


Minun on vaikea kuvitella, että tuo muutenkin niin viehättävä pianon soiton taituri Samarasta kannattaisi Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.


Mutta elokuvaan. Se koskettaa ja avaa näkökulmia ihmisenä kasvamisen lähtökohdista niin syntymiskokemuksista, varhaisen lapsuuden tragedioista, yhteiskunnallisista ristiriidoista, sattumista ja ennen kaikkea kysymyksestä voiko järjestelmä - olkoon se mikä tahansa - voittaa yhteisen kokemuksen ja viattoman rakkauden.


Elokuva on nähtävissä Areenassa 5.9.22 saakka

Kommentit