Jukka Sipilä: Aliisa (1970) ****½

 

Elokuvan ohjaaja (1936 -2004) ja pääosan esittäjä Siiri Angerkoski (1902 -1971) menehtyivät samanikäisinä eli 68 -vuotiaina. Itse muistan heidät mestarillisina huumorihahmojen tekijöinä, vaikka en sinänsä ole ainakaan pelkkien komedioiden ystävä.


Vaan heidän yhteinen luomuksensa Aliisa on kaikkea muuta. Aulikki Oksasen (s.1944) tekstiin perustuva yhteiskunnallinen draama vuodelta 1970, jolloin Angerkoski jo sairasti syöpää ja kuoli seuraavana vuona ja saa postuumisti elämäntyö- ja pääosajussin Aliisasta, menee rajusti omiin elämänkatomuksiini heikommassa asemassa olevien puolustamiseksi.


Tosiasioihin perustuva elokuva koskettaa syvältä. Oma lapsuuteeni 25 vuotta aiemmin kertoi samanlaista asumisolosuhteista, mutta uutta oli minulle tuo ns. modernin ajan asuntopula ja kansaneläke, jota ei saanut työeläkkeellä lisätä. Erityistä lämpöä oli kuitenkin kahden vanhan naisen ystävyys ja toisen elämäntilanteen ymmärtäminen. Miehistä en paljon inhimillisyyttä kaivamallakaan löytänyt.


Pääkaupungin asumisolot pääosien henkilöiden kautta on kuvattu tunnistettavasti. Jopa talonmies (Erkki Pajala 1929 -1992) hyppi lasten kanssa narua



Kommentit

  1. Katsoimme tämän elokuvan tuoreeltaan. Se oli riipaiseva niin sisällöltään kuin myös nähdä suuri näyttelijä Siiri Angerkoski riutuneena. Hän jaksoi sairaana kun näytellä, niin että sydämeen koski.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos - samanoloiset olivat fiilikset ja tuli taas yksi syy perehtyä niin Jukka Spilän kuin Siiri Angerkoskenkin elämäntyöhön

      Poista

Lähetä kommentti