Heikki Kujanpää: Pieni pyhiinvaellus (2000) ****

 

Seinäjoelle eli Etelä-Pohjanmaalle oman nuoruuteni eli 1950-luvulle sijoittuva vahva tarina tositapahtumaan perustuva fiktio. Siinä on mukana kaikki tärkeä - moraali, yhteiskunta, syntymä, rakkaus, sisaruussuhde, kuolema, ymmärrys, aika, anteeksianto. Kuolemaa lähestyvänä rovastina Esko Nikkari tekee mestarillisen ja uskottavan roolityön. Rovasti osaa luopua kaikesta syntiinlankeemuksen syyllistämisestä, kun häntä sairaalassa auttava Ritva (Saana Hyvärinen) kertoo olevansa löytölapsen synnyttänyt äiti. Vahva on Saana Hyvärisenkin rooli.

Synnistä ja syyllistämisestä onkin ehkä assosiaatio elokuvan nimen jälkimmäiseen sanaan. Ehkä se käsikirjoittajan ja ohjaajan tarkoitus, mikä pitänee katsoa aikakontekstin värittämänä.

Elokuvan lyhyys - 59 minuuttia - karsii pois sivujuonteet ja Kari Sohlbergin maisemien ja tapahtumien mielialat voimistavat katsojan kokemusta.


Minua vaivasi koko elokuvan ajan joku tuttuus. Nyt muistin - Tuija Maija Niskasen elokuva vuodelta 1988,  Anna-Liisa, joka perustuu Minna Canthin saman nimiseen romaaniin

Kommentit