Matti Ijäs: Lahja (1997) ****½

Tyyliniekka Matti Ijäs

 

Kiitos Perrolle, että muistutti tästä. Oli jostain syystä jäänyt näkemättä. Monta suosikkiani näin kuten Antti Litjan, Sulevi Peltolan, Risto Salmen ja nyt uuden ja nuoren Turo Ranneman, jotka kaikki onnistuvat tuomaan tilannekohtaisesti niin mielihyvän kuin -pahan katsojan tunteisiin.


Elokuva ei suinkaan ole pelkkä komedia, vaikka kohtaukset näyttävät koomisilta. Elokuvan työnimenä olikin "Jotakin rakkaudesta" mikä olisi sopinut paremmin. Nyt lisäisin siihenkin jatkoksi "tai sen puutteesta". Kaija Pakarinen on sopivan avuton ja häkeltynyt Matti Ijäksen mukaan marssittaneiden "miesmallien" pyörityksessä, minne hän on lähtenyt hakemaan lapselleen siittäjää, mitä omakotitalossa asuva aviomies ei pysty saamaan aikaan.


Erinomainen kotimainen, ainakin se onnistuu kutkuttaman varttuneemman väen sielun maisemaa.


Kommentit

  1. Kivaa, kun tykkäsit!😀Siinä oli myös nuori kaveri jonka rooli jäi vähänkuin arvoitukseksi? Oliskohan Ijäs tehnyt tahallaan sen roolin arvoitukseksi koska ilman sitä elokuvasta olisi puuttunut jotain?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Löyhästi tulkitsen, että elokuvan muut päähenkilön ympärillä pörräävät miehet ovat Ijäksen hellällä huumorilla kuvaamia perinteisesti suomalaisesti kasvaneita miehenköriläitä. Ja että nainen valitsee toivomansa lapsen siittäjäksi nuoren lukioikäisen ikään kuin kruunaa tuon Ijäksen näkemyksen. Lukioikäisen isä poikkeaa elokuvan muista aikuismiehistä ja hänellä on budhalainen nainen kumppaninaan. Ehkä vieraan kulttuurin rikastava vaikutus ulottuu lukioikäiseenkin.

      Poista

Lähetä kommentti