Antti Litja (1938 - 2022) on poissa


 

Antti Litjaa neljä vuotta nuorempana erityisesti kotimaisen elokuvan harrastajana on eilen viimeiselle matkalle lähtenyt näyttelijä enemmän kuin luonnostaan arvostuksissani ihan kärkeä.


Muistan elävästi, mutta hämärästi kun Risto Jarva (1934 - 1977) kuoli Jäniksen vuosi kutsuvierasensi-illan jälkeen liikenneonnettomuudessa. On kerrottu, että Jarva sai hyvät arvostelut kutsuvierailta, ja ehkä siksi istahti auton taksin etupenkille juttelemaan kohtalokkain seurauksin. Asuin silloin Hyvinkäällä ja kuuluin paikalliseen elokuvakerhoon. Myös Risto Jarva kuului arvostamaani ohjaajiin ja Antti Litja teki Jäniksen vuodessa hellyttävimmän ja samalla yhteiskunnallisesti radikaalin osan.


Sain tehtäväkseni lauantai-iltapäiväisen kerhoelokuva aluksi pitää pienen muistopuheen Risto Jarvasta ja kyllä siinä tuli mainituksi Jarvan ja Litjan yhteistyö. Antti Litjan roolit Jarvan elokuvissa ja vuonna 2014 Mielensäpahoittajassa ovat yhtä taitavasti ja hauskasti näyteltyjä. Niissä katsoja saa tarinan pääosan esittäjän ansiosta hyvän mielen.


Haluan kuitenkin muistuttaa Antti Litjan monipuolisuudesta. Se tulee kirkkaasti Ville Mäkelän elokuvassa Lain ulkopuolella (1987) Siinä Antti Litja esittää inhottavaa ja pirullista psykopaattia, joka käyttää väkivaltaa ja raiskaa nuoren naisen. Se roolityö on kauheudessaan kova näyttö mestarinäyttelijän monipuolisuudesta.


Ei saanut Antti Litja ilman ansioita vuonna 2015 Betoni-Jussia, jonka hänen pojanpoikansa Leo kävi pokkaamassa



Kommentit

  1. Mullekin oli ihan uusi tuttavuus tämä Iäksen ohjaama Lahja. Jotenkin se vaan on livahtanut multa aiemmin.🤔

    VastaaPoista

Lähetä kommentti